Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu?
canva/arfo

Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu?

2 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli macie w planach gotowanie rosołu, chcemy was namówić na mały eksperyment. Tym razem wzbogaćcie go o jeden, prosty składnik. Odmieni on kolor i smak wywaru, ale przede wszystkim zwiększy jego walory zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu.

Rosół jemy w zasadzie przez cały rok, na co dzień i od święta. Jednak jesienią i zimą jedzenie rosołu ma też zdrowotne przesłanki. Wiadomo, rosół doskonale rozgrzewa, dzięki czemu będzie nam cieplej w chłodne dni.

Jednak ta tradycyjna, polska zupa dobrze radzi sobie też z przeziębieniami. Zwłaszcza jeśli jest ugotowana na mięsie drobiowym. Rosół zawiera dużo białka, które hamuje katar, a także ułatwia odkrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych. A gdy jeszcze wzbogacimy go o kurkumę, będzie prawdziwym remedium na jesienne infek cje.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu?

Kurkuma słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. Doskonale rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Zwiększa odporność organizmu i wzmacnia go. Wspomaga także trawienie i zapobiega wzdęciom.

Zawarta w niej kurkumina, to barwnik, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki niemu kurkuma ma też działanie przeciwnowotworowe.

Gdy dodamy kurkumę do rosołu wzmocni jego działanie przeciwprzeziębieniowe. Zupa zyska też apetyczny, żółty kolor, a także nieco pikantniejszy smak i doskonały aromat.

Zastosowanie kurkumy w kuchni

Kurkuma to przyprawa popularna w kuchni azjatyckiej. Wchodzi w skład mieszanki curry. Doprawia się nią mięsa, ryby, drób, zupy, potrawy duszone. Uważa się ją też za tańszy zamiennik szafranu, bo doskonale barwi np. ryż, sos.

Do rosołu, a także do innych potraw, kurkumę najlepiej dodawać na początku gotowania. W czasie gotowania uwalniają się z niej bowiem cenne składniki i stają się dla nas lepiej przyswajalne.

Więcej informacji na temat kurkumy i jej użycia znajdziesz też na naszych stronach. Dowiedz się jak przygotować syrop imbirowy z kurkumą , a także jakie są przeciwskazania do jedzenia kurkum y.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

kurkuma
kurkuma

źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy