Dlaczego warto dodać masło do kawy?
Kawa z masłem, znana również pod nazwą "bulletproof coffee", czyli kawa kuloodporna, jest nowym trendem. Dzięki takiemu połączeniu napój przyspiesza metabolizm, a także wydłuża uczucie sytości. Co więcej, jest również bardzo smaczna.
Kawa z masłem może wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak zarówno w smaku, jak i działaniu, jest bardzo korzystna.
Popularność zdobyła dzięki pewnemu blogerowi i przedsiębiorcy, Dave'a Aspreya, który w 2004 roku odwiedził tybet, gdzie zakochał się w lokalnej herbacie z masłem i mlekiem jaka. Od tego czasu zamienił herbatę na kawę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Korzyści z picia kawy z masłem
Asprey twierdzi, że regularne picie takiej kawy daje zastrzyk energii, poprawia koncentrację i inne funkcje poznawcze, a także zmniejsza łaknienie i poprawia procesy metaboliczne w organizmie.
Duża dawka kofeiny pozwala również zmniejszyć uczucie zmęczenia, dlatego sprawdza się głównie dla sportowców oraz osób wykonujących ciężką pracę umysłową.
Niektórzy jednak obawiają się dużej dawki tłuszczy w jednej porcji. Dlatego osoby z chorobami serca lub nadwagą powinny przedyskutować możliwość picia napoju z lekarzem, lub dietetykiem.
Jak przygotować kawę kuloodporną?
Składniki:
-
250 ml świeżo zaparzonej kawy
-
2 łyżki masła bez soli
-
2 łyżki oleju kokosowego
-
cynamon
-
gałka muszkatołowa
Gorącą kawę wlej do blendera, dodaj do niej masło, olej kokosowy, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Następnie zmiksuj całość, aż tłuszcze połączą się z wodą w procesie emulgacji.
Oczywiście nie można dodawać żadnego cukru, miodu czy innych słodzików, ponieważ korzyści płynące z właściwości tego napoju zostałyby utracone bezpowrotnie.
Źródło: canva/Rimma_Bondarenko, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: cafessima.pl