Smakosze.pl
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

canva/Almaje

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

24 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kawa jest lubianym przez wielu smakoszy pobudzającym napojem. Nie zawsze jednak jej smak wpisuje się w nasze upodobania. Zbyt kwaśną kawę można uratować, wsypując do niej sodę oczyszczoną. Ten prosty trik to tylko jedno z zastosowań tego uniwersalnego proszku, który powinien znaleźć się w każdej kuchni.

Funkcja sody oczyszczonej w kuchni nie kończy się na zastosowaniu jej do przygotowywania wypieków czy przyrządzeniu środka zdolnego wyczyścić przypalony garnek lub pełen kamienia czajnik. Mniej oczywistym użyciem będzie m.in. dodanie odrobiny proszku do kawy w celu poprawy jej smaku.

Rogaliki drożdżowe z niespodzianką od Ewy Wachowicz

Wypełnione budyniem i cudną niespodzianką rogaliki od Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Soda oczyszczona uratuje kawę i nie tylko

Wystarczy szczypta białego proszku, by smak kawy był delikatniejszy. Jeżeli nie lubicie wysokiej kwasowości w kofeinowym napoju, koniecznie wypróbujcie ten trik. Pomoże zwłaszcza wtedy, gdy kwaśność wynika z zastosowania zbyt gorącej wody.

Sody pomoże nam też pozbyć się przykrego zapachu powstającego podczas gotowania kalafiora. Co więcej, pomoże zachować jego piękny śnieżnobiały kolor. Już 1 łyżeczka sody wsypana do wody pozwoli uzyskać wspomniane efekty.

Popularny kuchenny środek poradzi sobie także z przykrą wonią z ust. Pół łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczone w szklance wody sprawi, że nasz oddech znów stanie się świeży. Jeżeli użyjemy bardzo ciepłej wody, mikstura może nam też posłużyć do złagodzenia bolesności gardła.

Soda sprawdzi się w przygotowaniu napojów i mięsa

Jeśli lubicie gazowane napoje, ale niekoniecznie odpowiada wam dodatek cukru stosowany przez producentów, spróbujcie zrobić je w domu. Ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej dodana do szklanki soku z cytrusów pozwoli wam uzyskać wyjątkowo smaczny musujący płyn.

Wodorowęglan sodu pomoże też zmiękczyć mięso. Pół łyżeczki sody oczyszczonej dodane do duszącego się mięsa, sprawi, że będzie gotowe szybciej. Możecie też natrzeć surowe kawałki i pozostawić je w lodówce na kilka godzin. Po opłukaniu i przyprawieniu przyrządzenie zajmie jeszcze mniej czasu.

Soda oczyszczona w drewnianej misce

Soda oczyszczona pełni wiele funkcji w kuchni

Źródło zdjęcia: canva/ivandzyuba

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: genialne, prymat, ohme

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Piotr Molecki/East News, facebook.com/SlodkiSlony

Produkty

Ile kosztuje tort na komunię od Magdy Gessler? Cena zwala z nóg

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd

Czytaj więcej >

Produkty

Rabarbar jest warzywem czy owocem? Rozwiązujemy odwieczną zagadkę

Czytaj więcej >
Obieranie pieczarek

Produkty

Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

Czytaj więcej >
Jak należy przechowywać koperek?

Produkty

Jak należy przechowywać koperek? Zapomnij o mrożeniu

Czytaj więcej >
rabarbar

Produkty

Rabarbar nie dla wszystkich. Kto powinien go unikać?

Czytaj więcej >