Smakosze.pl
Makrela

canva/nobtis, Getty Images Pro

Dlaczego warto jeść makrelę?

17 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Makrela jest jedną z najpopularniejszych ryb kupowanych przez Polaków. Zawiera w sobie mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także spore pokłady białka. Posiada również wiele witamin i minerałów, co czyni ją wyjątkowo zdrową rybą.

Najczęściej makrelę znajdziemy w sklepie pod postacią wędzonej ryby. Po rozpakowaniu ze specyficznego lekko złotego opakowania próżniowego, natychmiast wydobywa się z niego dobrze znany zapach.

Dodatkowym atutem jest z pewnością niska cena i bardzo łatwa dostępność - znalezienie jej na półkach sklepowych zazwyczaj nie stwarza żadnych większych kłopotów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co czyni makrelę tak zdrową rybą?

Przede wszystkim głównym czynnikiem odpowiadającym za korzyści płynące z jedzenia makreli, są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których makrela jest wręcz pełna.

Omega-3 bardzo korzystnie działa na układ krwionośny, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i wielu innych chorób serca. Zmniejsza poziom cholesterolu, rozszerza i wzmacnia naczynia krwionośne, poprawiając regulację ciśnienia krwi.

panierowanie kotleta

Soczyste schabowe marynowane w maślance

CZYTAJ DALEJ

Jak wykorzystać makrelę?

Przede wszystkim najczęściej jadana jest po uwędzeniu, jednak świetnie sprawdza się w zupełnie innych formach. Świeżą rybę można bowiem chociażby upiec w piekarniku czy ugotować na parze.

Istnieje również makrela w puszce, ta jednak zawiera najmniej wartości odżywczych. Można z niej jednak zrobić pyszną sałatkę, czy pastę do kanapek.

Skarbiec witaminy D

Jesienią i zimą brakuje promieni słonecznych, które są potrzebne do jej syntezy w organizmie. Regularne spożywanie makreli sprawia, że łatwiej jest utrzymać optymalny poziom witaminy D.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.

Makrela

Źródło: canva/ASIFE, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: twojezdrowie.rmf24.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

śliwki

Produkty

Dlaczego warto jadać śliwki?

Czytaj więcej >
Jaja na blacie

Produkty

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Czytaj więcej >
Kiszona kapusta w misce

Produkty

Jak przygotować kiszoną kapustę na zimę?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto zjeść banana na pusty żołądek?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto pić mleko "prosto od krowy"?

Czytaj więcej >
Bazylia w słoikach

Produkty

Jak dbać o bazylię ze sklepu?

Czytaj więcej >