Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto jeść makrelę?
Adam Moskal
Adam Moskal 17.09.2021 02:00

Dlaczego warto jeść makrelę?

Makrela
canva/nobtis, Getty Images Pro

Makrela jest jedną z najpopularniejszych ryb kupowanych przez Polaków. Zawiera w sobie mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także spore pokłady białka. Posiada również wiele witamin i minerałów, co czyni ją wyjątkowo zdrową rybą.

Najczęściej makrelę znajdziemy w sklepie pod postacią wędzonej ryby. Po rozpakowaniu ze specyficznego lekko złotego opakowania próżniowego, natychmiast wydobywa się z niego dobrze znany zapach.

Dodatkowym atutem jest z pewnością niska cena i bardzo łatwa dostępność - znalezienie jej na półkach sklepowych zazwyczaj nie stwarza żadnych większych kłopotów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co czyni makrelę tak zdrową rybą?

Przede wszystkim głównym czynnikiem odpowiadającym za korzyści płynące z jedzenia makreli, są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których makrela jest wręcz pełna.

Omega-3 bardzo korzystnie działa na układ krwionośny, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i wielu innych chorób serca. Zmniejsza poziom cholesterolu, rozszerza i wzmacnia naczynia krwionośne, poprawiając regulację ciśnienia krwi.

Jak wykorzystać makrelę?

Przede wszystkim najczęściej jadana jest po uwędzeniu, jednak świetnie sprawdza się w zupełnie innych formach. Świeżą rybę można bowiem chociażby upiec w piekarniku czy ugotować na parze.

Istnieje również makrela w puszce, ta jednak zawiera najmniej wartości odżywczych. Można z niej jednak zrobić pyszną sałatkę, czy pastę do kanapek.

Skarbiec witaminy D

Jesienią i zimą brakuje promieni słonecznych, które są potrzebne do jej syntezy w organizmie. Regularne spożywanie makreli sprawia, że łatwiej jest utrzymać optymalny poziom witaminy D.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.

Makrela

Źródło: canva/ASIFE, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: twojezdrowie.rmf24.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba