Dlaczego warto jeść wątróbkę?
Wątróbka może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Nie jest ona jednak tak popularna, jak inne rodzaje mięsa. Wszystko przez dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Charakteryzuje się on nutami goryczy. Wątróbka ma przewagę nad innymi mięsnymi wyrobami.
Co skrywa w sobie wątróbka?
Bez wątpienia wątróbka jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych mięsnych specjałów. Mało który smakołyk wzbudza tak skrajne emocje. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak należy przyrządzić wątróbkę, by nie wyszła zbyt sucha.
Wielu smakoszy zniechęca się do wątróbki, ponieważ jej przygotowanie nie należy do najprostszych zadań i łatwo o popełnienie błędu. Warto wiedzieć, w jaki sposób możemy pozbyć się nieprzyjemniej dla podniebienia goryczy. Należycie przyrządzona wątróbka smakuje obłędnie. Dziś skupimy się na jej zaletach.
Mało kto spodziewałby się, że wątróbka drobiowa wypada znacznie lepiej od mięsa z piersi kurczaka. Jest ona cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Odgrywa ono kluczową rolę w odpowiednim funkcjonowaniu naszego organizmu.
Wątróbka drobiowa ma również przewagę nad wołowym odpowiednikiem. Dostarcza ona więcej kwasu foliowego i żelaza. Oba składniki są niezwykle istotne. Należy jednak pamiętać, że żelazo może przyczyniać się do zaparć. W związku z tym nie zapominajmy o błonniku w codziennej diecie.
(Canva.com / Tatiana Volgutova)
Wątróbka jest bogata w witaminy i minerały
Okazuje się, że wątróbka zawiera sporo witaminy B12. Wspiera ona procesy powstawania czerwonych krwinek i funkcjonowanie komórek naszego ciała. Ponadto witamina B12 wspiera układ nerwowy oraz mózg.
Niepozorna wątróbka jest także bogactwem witaminy A. Uważana jest ona za przeciwutleniacz, który niweluje działanie wolnych rodników. Witamina A pomaga utrzymać w dobrej kondycji kości, wzrok i tarczycę.
Nie można zapomnieć o obecności kwasu foliowego. Za jego sprawą podział komórek następuje w odpowiedni sposób. Wątróbka skrywa w sobie wiele istotnych minerałów. Oprócz żelaza na szczególną uwagę zasługują selen, miedź, cynk, magnez, potas i wapń.
Wyżej wymienione zalety z pewnością są sporą zachętą do dodania wątróbki do swojego jadłospisu. Rzecz jasna nie możemy zapominać również o innych smakołykach. Warto mieć na uwadze fakt, że kluczową rolę w zdrowej diecie powinny odgrywać warzywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Wiadomosci Handlowe, Bussiness Insider