Dlaczego zawsze należy dodawać jajko do szczawiowej? Powód jest poważny, nie chodzi o smak
Zupa szczawiowa z jajkiem? Oczywiście! Taki dodatek do tej sezonowej zupy jest konieczny- jednak nie tylko ze względu na smak. Jajko należy dodać do szczawiówki, bo niweluje on groźne szczawiany. Dlatego zawsze pamiętaj o jajku w zupie szczawiowej. Wyjdzie ci to na zdrowie.
Zupa szczawiowa zdrowia doda?
Od kwietnia do czerwca trwa sezon na szczaw. Liście warto wybierać ze sprawdzonego źródło. Najlepiej z dala od spalin i zanieczyszczeń. Ideałem byłoby korzystanie ze szczawiu z własnego ogródka. Jednak nie każdy ma taką możliwość.
Liście szczawiu są bardzo delikatne i zawierają sporo witamin. Zupa szczawiowa dostarczy nam witamin z grupy B, ale też C, A, E czy D. Szczaw zawiera też takie minerały jak: magnez, potas, żelazo, cynk czy wapń . Oprócz tego jedząc zupę szczawiową, pochłoniemy dużo błonnika, ale też tłuszczów i węglowodanów.
Do szczawiowej dodaj jajko
Szczaw zawiera dużo kwasu szczawiowego, który ma niekorzystny wpływ na ludzki organizm. Źle wpływa na przyswajanie magnezu i wapnia. Może przez to powodować powstawanie kamieni nerkowych . Kwas szczawiowy jest też odpowiedzialny za podrażnienia ścian żołądka i stany zapalne w stawach. Jest tak groźny, że może spowodować zahamowanie wzrostu u dzieci.
Czy musimy zrezygnować z jedzenia zupy szczawiowej? Nie! Wystarczy dodać do niej jajko, co zwykle robimy, kierując się zapewne smakiem . Jednak jajko pełni tu bardzo ważną funkcję. Jest źródłem wapnia i dzięki temu neutralizuje szkodliwą działalność szczawianów. W ten sam sposób działa śmietana. Dlatego nie żałujmy tych dodatków do zupy szczawiowej. Wyjdzie nam to na zdrowie.
Szczawiany atakują
Szczawiany znajdziemy nie tylko w liściach szczawiu. Jest on też w szpinaku, jarmużu i botwince. Do tego znajdziemy go w burakach, szparagach i rabarbarze . Pamiętajmy, żeby łączyć te warzywa również ze źródłem, czyli np. z jakiem, śmietaną. Wiele przepisów łączy te warzywa właśnie takimi produktami. Jak widać- ma to swoje uzasadnienie.
Orzechy, soja, ale też kakao nie są wolne od szczawianów. Zawiera je nawet pomidor. Natomiast ilość szczawianów jest w nim tak znikoma, że jest automatycznie usuwana z organizmu. Pisaliśmy o tym, czy szczaw jest szkodliwy. Zajęliśmy się też tematem tego, czego nie może zabraknąć w szczawiówce.
Źródło: haps.pl