Do jakich potraw warto dodawać pieprz ziołowy? Przyprawa bije na głowę wszystkie inne rodzaje pieprzu
Pieprz jest przyprawą, bez której trudno wyobrazić sobie gotowanie. Najczęściej sięgamy po pieprz czarny, ale istnieje także odmiana biała, zielona oraz czerwona. W całym tym wachlarzu warto zwrócić uwagę na pieprz ziołowy, który jednak z pieprzem właściwym ma niewiele wspólnego. Co to więc za przyprawa i do czego możemy jej używać?
Pieprz ziołowy to mieszanka przypraw, która paradoksalnie nie zawiera w sobie ani grama pieprzu. Możemy znaleźć w niej za to kminek, gorczycę, kolendrę czy majeranek. To zestawienie charakteryzuje się korzenno-pikantnym smakiem, który może zastąpić klasyczne pikantne ziarenka. Pieprz ziołowy jest przy tym znakomitym dodatkiem do wielu potraw.
Jakie zastosowanie w kuchni ma pieprz ziołowy?
Pieprz ziołowy ma szerokie kulinarne zastosowanie. Jego smak i aromat doskonale uzupełni niejedną potrawę. Przyjrzyjmy się bliżej daniom, w których pieprz ziołowy sprawdzi się najlepiej.
Pieprz ziołowy bez obaw możemy stosować do rozmaitych mięs. Będzie pasował zarówno do drobiu, ryb jak i wieprzowiny. Sposób przygotowania mięsa nie ma tutaj żadnego znaczenia. Z pieprzem ziołowym wyśmienicie wyjdą tak samo dania smażone jak i elegancka pieczeń.
Poza potrawami mięsnymi, bez obaw można dodawać pieprz ziołowy także do zup. Grochówka czy kapuśniak z tą przyprawą na pewno zyskają wielu zwolenników. Pieprz ziołowy polubi się również z daniami na bazie grzybów, bigosem, a nawet sałatką warzywną. Jego zastosowanie w kuchni jest więc bardzo szerokie.
O czym jeszcze warto wiedzieć, używając pieprzu ziołowego?
Jak zostało wspomniane wcześniej, pieprz ziołowy składa się z mieszanki różnych przypraw. Z tego względu zachować należy odpowiednią ostrożność i rozwagę. Przypraw wchodzących w skład pieprzu ziołowego nie dodawaj już jako osobnych składników, aby żadna z nich nie zdominowała smaku dania.
Używanie pieprzu ziołowego niesie za sobą szereg zalet. Nie są to jedynie walory smakowe ale również korzyści zdrowotne. Ta przyprawa jest wręcz idealna do tradycyjnej polskiej kuchni.
Składniki zawarte w pieprzu ziołowym wspomagają trawienie i przyspieszają metabolizm. Dzięki nim możemy uniknąć dolegliwości związanych ze spożywaniem ciężkich dań. Przyprawę docenią zwłaszcza miłośnicy klasycznych polskich potraw.
Dowiedz się więcej na temat użycia poszczególnych przypraw w kuchni. Ciekawymi właściwościami może pochwalić się niezwykle kolorowa kurkuma.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
1 błąd i sałatka jarzynowa będzie niesmaczna. Koniecznie go unikaj, a potrawa zyska też na wyglądzie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama