Domowa zupa pomidorowa - wychodzi idealnie za każdym razem
Domowa zupa pomidorowa jest świetnym pomysłem na szybki i niezwykle pożywny obiad. Gotowana na skrzydełkach z marchewką, selerem i oprószona świeżą pietruszką ma rewelacyjny smak i aromat. Poznaj przepis na pyszną, domową zupę pomidorową.
Zupa pomidorowa jest zupą, którą przygotowuję niezwykle często. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i bardzo smaczna. Pomidorową gotuję na skrzydełkach z kurczaka, aby miała intensywny, mięsny aromat. Do zupy zwykle dodaję ryż, ponieważ to moja ulubiona wersja pomidorowej. Zupę możesz jednak przygotować również z ulubionym makaronem, lanymi kluskami lub w formie aksamitnego kremu.
Domowa zupa pomidorowa jest sycąca, o rozgrzewających właściwościach. Doskonale nadaje się więc na obiad w jesienne, chłodne dni, a także jako naturalne lekarstwo w walce z przeziębieniem i grypą.
Przepis na domową zupę pomidorową
Składniki na 4-6 porcji:
2 skrzydełka z kurczaka
cebula
puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa drobiowa
marchewka
kawałek selera
pieprz, sól
2 łyżki śmietany
makaron luz ryż
natka pietruszki
Jak przygotować domową zupę pomidorową?
Umyte i oczyszczone skrzydełka zalej 2 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, następnie dodaj cebulę, seler, marchewkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, puszkę pomidorów, kostkę rosołową i gotuj kolejne 20 minut. Na końcu zabiel śmietaną, dopraw solą i pierzem i oprósz posiekaną natką pietruszki.
Ugotuj ryż lub makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podaj z nim zupę.
Smacznego.