Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę. Nie zwlekaj, korzystaj z sezonu
Rabarbar jest idealny do przygotowania smacznych przetworów na zimę. Gęsty syrop z tego warzywa będzie świetnym — i zdrowszym niż kupiony w sklepie — dodatkiem do herbaty czy różnych deserów. Przygotowanie nie jest wcale takie trudne — warto spróbować.
Rabarbar jest sezonowym lekko kwaśnym warzywem , z którego zrobić można pyszne desery takie jak szarlotka czy racuchy . Przygotowanie domowego syropu jest doskonałym sposobem na zachowanie tego smaku na dłużej. Rarytas sprawdzi się m.in. jako dodatek do naleśników czy herbaty. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienity sok z rabarbaru
Składniki:
-
1 kg rabarbaru
-
600 g cukru
-
4 średnie cytryny
-
1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Łodygi rabarbaru myjemy. Osuszamy je i usuwamy końce z liśćmi. Jeśli chcemy, możemy obrać warzywo. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku wraz z wodą.
Przykrywamy, zagotowujemy i podgrzewamy na niewielkim ogniu około 10 minut. Rabarbar w tym czasie rozpadnie się i puści sok. Odcedzamy powstały płyn na sicie, przy pomocy łyżeczki przecierając też miąższ.
Cytryny oczyszczamy, a następnie wyciskamy z nich sok. Wlewamy go do rondelka, w którym wcześniej umieściliśmy sok z rabarbaru. Dodajemy cukier i mieszamy. Całość podgrzewamy na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści.
Zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy syrop jeszcze przez 60 do 90 minut. Nie mieszamy go w tym czasie. Gotowy, kleisty płyn przenosimy do suchych i wyparzonych słoików. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce.
Wskazówki:
-
Nie usuwajcie powstającej w trakcie gotowania piany. Są to jadalne fragmenty skarmelizowanego rabarbaru i cytryny. Dopiero na koniec usuńcie ewentualna jej pozostałość.
-
Jeśli chcecie cieszyć się smakiem syropu z rabarbaru także zimą, przelejcie go do słoików na gorąco. Warto dodatkowo zapasteryzować wyrób.
Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepiękne ciasto bez pieczenia góra lodowa. Znane i lubiane
-
Zachwycająca zupa z zielonej części pora. Już nigdy nie wyląduje w koszu
-
Idealne leczo według Roberta Makłowicza. Uwagę przykuwa jeden szczegół
Źródło: aniagotuje