Smakosze.pl Przepisy Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę. Nie zwlekaj, korzystaj z sezonu
canva/Szakaly

Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę. Nie zwlekaj, korzystaj z sezonu

10 czerwca 2022

Rabarbar jest idealny do przygotowania smacznych przetworów na zimę. Gęsty syrop z tego warzywa będzie świetnym — i zdrowszym niż kupiony w sklepie — dodatkiem do herbaty czy różnych deserów. Przygotowanie nie jest wcale takie trudne — warto spróbować.

Rabarbar jest sezonowym lekko kwaśnym warzywem , z którego zrobić można pyszne desery takie jak szarlotka czy racuchy . Przygotowanie domowego syropu jest doskonałym sposobem na zachowanie tego smaku na dłużej. Rarytas sprawdzi się m.in. jako dodatek do naleśników czy herbaty. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienity sok z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru

  • 600 g cukru

  • 4 średnie cytryny

  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Łodygi rabarbaru myjemy. Osuszamy je i usuwamy końce z liśćmi. Jeśli chcemy, możemy obrać warzywo. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku wraz z wodą.

Przykrywamy, zagotowujemy i podgrzewamy na niewielkim ogniu około 10 minut. Rabarbar w tym czasie rozpadnie się i puści sok. Odcedzamy powstały płyn na sicie, przy pomocy łyżeczki przecierając też miąższ.

Cytryny oczyszczamy, a następnie wyciskamy z nich sok. Wlewamy go do rondelka, w którym wcześniej umieściliśmy sok z rabarbaru. Dodajemy cukier i mieszamy. Całość podgrzewamy na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści.

Zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy syrop jeszcze przez 60 do 90 minut. Nie mieszamy go w tym czasie. Gotowy, kleisty płyn przenosimy do suchych i wyparzonych słoików. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce.

Wskazówki:

  • Nie usuwajcie powstającej w trakcie gotowania piany. Są to jadalne fragmenty skarmelizowanego rabarbaru i cytryny. Dopiero na koniec usuńcie ewentualna jej pozostałość.

  • Jeśli chcecie cieszyć się smakiem syropu z rabarbaru także zimą, przelejcie go do słoików na gorąco. Warto dodatkowo zapasteryzować wyrób.

Syrop rabarbarowy będzie doskonałą bazą do napojów
Syrop rabarbarowy będzie doskonałą bazą do napojów

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy