Przepiękne ciasto bez pieczenia góra lodowa. Znane i lubiane
Ciasto góra lodowa to idealny deser bez pieczenia dla całej rodziny. Masa budyniowa przełożona herbatnikami z dodatkiem biszkoptów i słodkiej polewy czekoladowej tworzą ciasto, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na przepiękne ciasto bez pieczenia góra lodowa.
Ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, są pyszne, a ich przygotowanie trwa o wiele krócej niż tradycyjne pieczenie. Ciasto góra lodowa jest doskonałym deserem do kawy, a zrobisz je bardzo szybko z kilku prostych składników.
Góra lodowa swoją nazwę zawdzięcza polewie czekoladowej, która pięknie zastyga na powbijanych pod kątem biszkoptach. Całe ciasto ma doskonały smak, jest słodkie, waniliowe z aksamitną polewą przygotowaną z prawdziwej czekolady. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Ciasto będzie doskonałą niespodzianką dla najbliższych, a także na wizytę gości i spotkanie z przyjaciółmi. Mocno schłodzony deser smakuje wybornie podany z filiżanką czarnej, mocnej kawy.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na ekspresowe ciasto maxi king z orzechami, kajmakiem i kremem z mascarpone.
Ciasto góra lodowa
Składniki (blacha o wymiarach 24x35 cm):
200 g ciemnych herbatników
120 g biszkoptów
3 budynie waniliowe bez cukru
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1 l mleka
kostka masła w temperaturze pokojowej
1,5 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
Składniki na polewę:
tabliczka czekolady deserowej
100 ml śmietanki kremówki 30%
Jak zrobić ciasto bez pieczenia góra lodowa?
Do miski wlej szklankę mleka, dodaj żółtka, budynie w proszku, cukier, cukier wanilinowy i mąkę, całość dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj, następnie wlej przygotowaną masę. Gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając.
Gdy powstanie gęsty budyń, odstaw go do całkowitego ostygnięcia. Zimną masę zmiksuj z masłem. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż warstwę herbatników, następnie połowę przygotowanej masy budyniowej, przykryj herbatnikami i wyłóż resztę kremu.
Na górę poukładaj biszkopty pod lekkim kątem, aby utworzyły góry i połączyły się z kremem. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Całość mieszaj, aż powstanie aksamitna, gęsta polewa, odstaw, aby ostygła.
Polewę wyłóż na ciasto i ponownie wstaw do lodówki na około 2 godziny, następnie pokrój i podaj. Z ciasta wyjdzie około 20 porcji, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Bartosz Luczak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zachwycająca zupa z zielonej części pora. Już nigdy nie wyląduje w koszu
Jak rozpoznać, czy czereśnie są robaczywe? Mamy najlepszy patent
Najprostszy deser z truskawkami na świecie. Wystarczą 3 składniki
Źródło: kwestiasmaku.com