Smakosze.pl Przepisy Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem warzyw, sera i majonezu
canva/Timolina

Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem warzyw, sera i majonezu

20 listopada 2021

Znudziły wam się panierowane filety z kurczaka? Posiekajcie je i zróbcie z nich kotleciki ala mielone. Będą pysznie smakowały, gdy do mięsa dodacie rozdrobnione warzywa, ser i grzyby. Smak tej kompozycji uzupełni majonez. Dzięki niemu będą miały też niezwykle przyjemną konsystencję.

Zarówno schabowe , jak i kotlety mielone często pojawiają się na stołach w wielu domach. Czasem odmianą jest smażony filet z kurczaka czy kotlet de volaille . Jednak nawet takich frykasów nie można jeść w nieskończoność.

Warto urozmaicić swój kulinarny repertuar i mięso drobiowe posiekać, przygotowując pyszne kotleciki. Proponujemy dodać do niego pieczarki i paprykę oraz delikatny sos jajeczny — majonez. Eksplozja smaku gwarantowana.

Przepis na delikatne i soczyste kotlety siekane z kurczaka

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka

  • 3 jajka

  • 1 średnia czerwona papryka

  • 5 pieczarek

  • 1 mała cebula

  • 1/3 pęczka natki pietruszki

  • 70 g sera mozzarella

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 łyżki mąki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia kotletów

Przygotowanie:

Filety myjemy i oczyszczamy. Kroimy je w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy, a paprykę dokładnie myjemy. Warzywa również kroimy w kostkę. Wraz z mięsem umieszczamy je w misce.

Pieczarki oraz ser ścieramy bezpośrednio do naczynia. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do masy mięsno-warzywnej, a następnie wbijamy jaja. Dodajemy majonez, mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy.

Formujemy kotlety i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Osuszamy je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i podajemy. Dobrze smakują z surówką z marchewki lub zasmażanymi buraczkami. Smacznego.

Kotlety siekane z kurczaka
Kotlety siekane z kurczaka pysznie smakują z warzywami, serem i majonezem

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy