Działa cuda na trawienie i zawiera masę cennych substancji. Ten zdrowy specyfik z uwielbianego owocu zrobisz bez trudu w domu
Wydajesz w aptece krocie na kupne suplementy? Niepotrzebnie, wszystko, czego potrzebujesz, łatwo i tanio przyrządzisz w domu. Od pewnego czasu dużą popularność zdobywają rozmaite octy owocowe. Założymy się jednak, że tego jeszcze nie znacie.
Ten ocet ma niezwykłe właściwości zdrowotne
Ocet owocowy cieszy się coraz większym uznaniem. O jego korzystnym wpływie na organizm wiadomo nie od dziś. Choć najpopularniejszy jest ocet jabłkowy, to warto poznać też mikstury z innych owoców. Ocet gruszkowy, o którym piszemy poniżej, możecie zrobić samodzielnie w domu.
Ocet owocowy ma szerokie zastosowanie kulinarne. Dzięki temu z łatwością można wprowadzić go do codziennej diety. Można też rozcieńczyć go z wodą i pić prosto ze szklanki. Zapraszamy do lektury na temat niezwykłego octu gruszkowego.
Babcia zawsze latem robiła tę zupę. Jej smak bije na głowę pomidorową i ogórkową. Mogłabym ją jeść codziennieDlaczego warto pić ocet gruszkowy?
Ocet gruszkowy pełen jest wartościowych substancji. Zawiera witaminy, pektyny oraz substancje mineralne. Znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy. Wspomaga prawidłowe trawienie, a także zapobiega zaparciom.
Picie octu gruszkowego pomaga pozbyć się z organizmu toksyn. Jest to możliwe dzięki neutralizowaniu szkodliwych wolnych rodników. Mikstura ma działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe.
Ocet gruszkowy pomaga regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma dobry wpływ na ciśnienie krwi. Działa przeciwbakteryjnie, dzięki czemu będzie idealnym specyfikiem na podniesienie odporności. Przyda się więc szczególnie w nadchodzących sezonie jesiennym.
Nie wszyscy powinny jednak spożywać ocet gruszkowy. Jego picie nie jest zalecane kobietom w ciąży. Specyfik może też podrażniać bonę śluzową żołądka. Nie będzie więc dobry dla tych, którzy cierpią na schorzenia układu pokarmowego.
Jak zrobić domowy ocet gruszkowy?
Aby zrobić ocet gruszkowy, przygotuj ok. 2 kg owoców. Do tego dodaj 2 litry wody oraz ½ szklanki miodu. Dla poprawy smaku przyda się także laska cynamonu.
Owoce umyj, osusz i pokrój na kawałki. Włóż je do dużego słoja i dorzuć laskę cynamonu. Wodę zagotuj w garnku. Kiedy trochę przestygnie, rozpuść w niej miód. Płyn zostaw do ostygnięcia.
Wodą w temperaturze pokojowej zalej owoce na ocet gruszkowy. Pozostaw ok. 5 cm wolnego miejsca do krawędzi słoika. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 4-5 dni. 2 razy dziennie przemieszaj składniki czystą, najlepiej wyparzoną łyżką.
Po upływie 4-5 dni odstaw słoik w zacienione miejsce. Pozostaw go tam na ok. 3-4 tygodni. Następnie przecedź ocet gruszkowy przez gazę i przelej do czystych i wyparzonych słoiczków. Pij 2-3 łyżki dziennie na czczo, rozcieńczone w szklance wody. Mamy niezawodną recepturę na drogocenny ocet jabłkowy. Sprawdź, z jakimi produktami najlepiej łączyć ocet według dietetyka.