Smakosze.pl Przepisy Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Materiał YouTube z kanału Zdrowe Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana

22 września 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wciąż bezskutecznie próbujesz schudnąć? Tajemnica zrzucania zbędnych kilogramów tkwi w odpowiednim jadłospisie. Od kiedy dostałam ten przepis na zapiekankę, odchudzanie jest proste i skuteczne. Koniecznie sprawdź, a nie pożałujesz

Ta zapiekanka to prawdziwy przełom w odchudzaniu

Zdrowy i szczupły wygląd jest ważny dla wielu osób. Jednocześnie proces odchudzania powinien być zdrowy i bezpieczny dla naszego organizmu. Z obłędną zapiekanką warzywną, na którą przepis znajdziecie poniżej, zrzucisz zbędne kilogramy bez najmniejszych problemów. Potrawa jest niskokaloryczna, a jednocześnie syci na długi czas.

Przygotowanie zapiekanki na odchudzanie nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i włożyć je do piekarnika. Dzięki dodatkowi jajka oraz pysznego sera daniem tym bez problemu naje się każdy. Może cieszyć swym smakiem zarówno na obiad, jak na kolację.

warzywa do zapiekanki.jpg
Canva / velllena
Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę

Przepis na zapiekankę wspomagającą odchudzanie

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 3 cukinie średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • odrobina oleju do smażenia

Jak zrobisz smaczna i lekką zapiekankę? To idealny sposób na odchudzanie

Przygotuj warzywa na zapiekankę . Brokuł umyj i podziel na różyczki. Paprykę pokrój w gruba kostkę . Warzywa rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni , w połowie czasu przemieszaj.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na zapiekankę . Cukinię pokrój w kostkę a cebule posiekaj. Oba warzywa podsmaż na patelni na odrobinie oleju . Trzymaj na ogniu, aż nieco zmiękną, dopraw solą i pieprzem .

Do osobnej miski wbij jajka . Rozkłóć je i wymieszaj z jogurtem. Następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i sól . Wszystko razem wymieszaj. Pomidory umyj i pokrój w kostkę .

Na blaszkę z podpieczonymi warzywami dodaj te z patelni . Dołóż do nich pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko zalej jajkami i poruszaj blaszką, aby równomiernie je rozprowadzić . Na koniec posyp danie tartym żółtym serem .

Blaszkę z zapiekanką na odchudzanie włóż z powrotem do piekarnika . Piecz w 200 stopniach przez kolejne 15 minut . Po upływie tego czasu wyjmij ją z urządzenia i odstaw na bok na 5-10 minut . Na koniec podziel na porcje i zajadaj. Tego patentu na szybkie krojenie papryki nie znałaś . Tak smażona cebula zachwyca swoim smakiem .

brokuły.jpg
Canva / sergheiplatonov
Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy
Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy