Smakosze.pl

Materiał YouTube z kanału Smaczny.tv

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę

22 Września 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Piątkowy obiad może być nie lada zagwozdką. Jaką potrawę bez mięsa przygotować tym razem? Jeśli masz dość kotletów z jajek i cukinii, sprawdź nasz poniższy przepis. Gwarantujemy, że całą potrawa zniknie z talerzy raz dwa.

Kotlety bez mięsa są coraz bardziej popularne

Kotlety bez dodatku mięsa goszczą w wielu domach. Coraz częściej wykorzystuje się do ich przygotowania warzywa. Czasy, gdy jedynym wyborem na piątek była ryba, dawno są już za nami. Takich pysznych warzywnych kotletów jeszcze jednak nie jedliście.

Na myśl o kotletach bez mięsa przychodzi nam na myśl cukinia lub jajka. My jednak robimy swoje danie z zupełnie innego składnika. Nasz obiad powstaje na bazie uwielbianej i niedrogiej białej kapusty. Dodaj do niej kilka składników i ciesz się wybitnym smakiem kotletów bez mięsa.

siekanie kapusty na kotlety.jpg
Canva / PavelRodimov
zwilżanie papieru do pieczenia

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas

CZYTAJ DALEJ

Przepis na najlepsze kotlety bez mięsa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • ½ małej główki białej kapusty
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek kaszy manny
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek
  • olej do smażenia

Jak zrobić wyśmienite kotlety z warzyw?

Cebulę na kotlety obierz i drobno posiekaj. Na patelni dobrze rozgrzej maso. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i podsmażaj do zrumienienia. Potem odstaw ją do ostygnięcia.

Kapustę opłucz i drobno posiekaj. W dużym garnku zagotuj wodę. Warzywo wrzuć do wrzątku i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Następnie odcedź je i przełóż do dużej miski.

Do kapusty na kotlety dodaj przestudzoną cebulę. Wbij jajka i dorzuć kaszę manną. Całość przypraw solą, pieprzem i koperkiem. Wszystko razem wymieszaj.

Uzyskaną masę odstaw na bok na 10 minut, aby kasza manna napęczniała. Następnie formuj z niej niewielkie kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Kapuściane kotlety bez mięsa podawaj z ulubionymi dodatkami. Te przepyszne kotlety z cukinii zachwycają oryginalną panierką . Ten tani obiad be mięsa był hitem PRLu .

kotlety z kapusty.jpg
Materiał YouTube z kanału Smaczny.tv
wywar św. Hildegardy

Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy

CZYTAJ DALEJ
obiad na piątek

Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >