Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.09.2023 16:50

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę

smażenie kotletów
Materiał YouTube z kanału Smaczny.tv

Piątkowy obiad może być nie lada zagwozdką. Jaką potrawę bez mięsa przygotować tym razem? Jeśli masz dość kotletów z jajek i cukinii, sprawdź nasz poniższy przepis. Gwarantujemy, że całą potrawa zniknie z talerzy raz dwa.

Kotlety bez mięsa są coraz bardziej popularne

Kotlety bez dodatku mięsa goszczą w wielu domach. Coraz częściej wykorzystuje się do ich przygotowania warzywa. Czasy, gdy jedynym wyborem na piątek była ryba, dawno są już za nami. Takich pysznych warzywnych kotletów jeszcze jednak nie jedliście.

Na myśl o kotletach bez mięsa przychodzi nam na myśl cukinia lub jajka. My jednak robimy swoje danie z zupełnie innego składnika. Nasz obiad powstaje na bazie uwielbianej i niedrogiej białej kapusty. Dodaj do niej kilka składników i ciesz się wybitnym smakiem kotletów bez mięsa.

siekanie kapusty na kotlety.jpg
Canva / PavelRodimov
Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas

Przepis na najlepsze kotlety bez mięsa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • ½ małej główki białej kapusty
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek kaszy manny
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek
  • olej do smażenia

Jak zrobić wyśmienite kotlety z warzyw?

Cebulę na kotlety obierz i drobno posiekaj. Na patelni dobrze rozgrzej maso. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i podsmażaj do zrumienienia. Potem odstaw ją do ostygnięcia.

Kapustę opłucz i drobno posiekaj. W dużym garnku zagotuj wodę. Warzywo wrzuć do wrzątku i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut). Następnie odcedź je i przełóż do dużej miski.

Do kapusty na kotlety dodaj przestudzoną cebulę. Wbij jajka i dorzuć kaszę manną. Całość przypraw solą, pieprzem i koperkiem. Wszystko razem wymieszaj.

Uzyskaną masę odstaw na bok na 10 minut, aby kasza manna napęczniała. Następnie formuj z niej niewielkie kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Kapuściane kotlety bez mięsa podawaj z ulubionymi dodatkami. Te przepyszne kotlety z cukinii zachwycają oryginalną panierką. Ten tani obiad be mięsa był hitem PRLu.

kotlety z kapusty.jpg
Materiał YouTube z kanału Smaczny.tv