Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Pawel Wodzynski/East News; canva/pixelshot

Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut

18 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli masz już dość kanapek i jajecznicy na śniadanie, przygotuj wytrawne muffinki z dodatkami. Zrobisz je w 10 minut i zjesz z wielką przyjemnością. Takie ekspresowe śniadanie z jajek proponuje Ania Starmach. Z całą pewnością pokocha je twoja rodzina.

Mamy kilka wymagań co do śniadania. Musi być szybkie do zrobienia, pożywne i smaczne. Muffinki od Ani Starmach właśnie takie są. Choć Ania dodaje do nich paprykę, cebulę i pomidory, ty możesz przygotować własną kompozycję.

Do muffinek dodaj to, co lubisz lub masz właśnie pod ręką. Może to być boczek, kukurydza z puszki, liście szpinaku czy podsmażone grzyby.

Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut

Składniki:

  • 6 jajek

  • 2 cebulki dymki

  • 1 czerwona papryka

  • 1-2 łyżki oleju

  • 4 duże plasterki szynki

  • 2 pomidory

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznych muffinek

Cebulki oczyść, z jeden odetnij szczypiorek, zachowaj. Resztę posiekaj, przesmaż na oleju. Paprykę umyj, pokój w kostkę, dodaj do cebuli, smaż, aż lekko zmięknie.

Jajka wybij do miseczki, roztrzep z solą i pieprzem. Wymieszaj z podsmażoną cebulą i papryką.

Plasterkami szynki wyłóż 4 dołki w foremce na muffinki. Możesz też pokroić szynkę w paski, dodać do jajek i wymieszać.

Pomidory umyj, wytrzyj, pokrój w większą kostkę, włóż do foremek. Zalej je jajeczną masą z dodatkami.

Foremkę wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz muffinki ok. 25 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorem z dymki. Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne śniadanie. Zobacz, jak przygotować ekspresowe placki z bananów , a także jak zrobić owsiankę ze śliwkami i kakao .

składniki na muffinki
składniki na muffinki

Źródło zdjęcia: canva/Lecic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy