Owsianka ze śliwkami i kakao - idealne jesienne śniadanie
Owsianka jest zdecydowanie jednym z najczęściej przygotowywanych śniadaniowych potraw na świecie. Jeśli chcesz spróbować ją w nowym, jesiennym wydaniu, sprawdź poniższy przepis. Prezentujemy w nim wersję kakaową z dodatkiem soczystych śliwek.
Owsianka wcale nie musi być jedynie płatkami owsianymi ugotowanymi z mlekiem - ewentualnie z niewielkim dodatkiem cukru. Można cieszyć się jej smakiem pod wieloma postaciami, ponieważ dobór składników zależy jedynie od naszej wyobraźni.
Taka owsianka stanowi wyjątkowy sposób na pyszne śniadanie, które dostarczy mnóstwo energii przez cały poranek, a także wypełni żołądek na długie godziny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kakaową owsiankę ze śliwkami
Składniki:
200 ml mleka
5 śliwek
6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka kakao
cynamon
Zacznij od zagotowania mleka w rondelku. Uważaj, aby nabiał nie wykipiał i nie przypalił się. Kakao wymieszaj z płatkami owsianymi, a następnie zalej je gorącym mlekiem i jeszcze raz wymieszaj.
Odstaw płatki pod przykryciem na kilka minut. Na patelni rozgrzej odrobinę wody i wrzucać na nią pokrojone w połówki śliwki bez pestek. Dopraw je syropem klonowym i cynamonem.
Płatki owsiane przemieszaj i dodaj do nich podprażone śliwki. Jeśli chcesz, możesz polać całość jeszcze odrobiną syropu klonowego i udekorować szczyptą cynamonu i kakao. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/tarikkaanmuslu, Getty Images)
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: jestpysznie.pl