Smakosze.pl
Owsianka

Canva/Seva_blsv

Owsianka ze śliwkami i kakao - idealne jesienne śniadanie

8 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Owsianka jest zdecydowanie jednym z najczęściej przygotowywanych śniadaniowych potraw na świecie. Jeśli chcesz spróbować ją w nowym, jesiennym wydaniu, sprawdź poniższy przepis. Prezentujemy w nim wersję kakaową z dodatkiem soczystych śliwek.

Owsianka wcale nie musi być jedynie płatkami owsianymi ugotowanymi z mlekiem - ewentualnie z niewielkim dodatkiem cukru. Można cieszyć się jej smakiem pod wieloma postaciami, ponieważ dobór składników zależy jedynie od naszej wyobraźni.

Taka owsianka stanowi wyjątkowy sposób na pyszne śniadanie, które dostarczy mnóstwo energii przez cały poranek, a także wypełni żołądek na długie godziny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kakaową owsiankę ze śliwkami

Składniki:

  • 200 ml mleka

  • 5 śliwek

  • 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych

  • 1 łyżka syropu klonowego

  • 1 łyżeczka kakao

  • cynamon

Zacznij od zagotowania mleka w rondelku. Uważaj, aby nabiał nie wykipiał i nie przypalił się. Kakao wymieszaj z płatkami owsianymi, a następnie zalej je gorącym mlekiem i jeszcze raz wymieszaj.

ciasto drożdżowe

Lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe - zawsze wyrasta

CZYTAJ DALEJ

Odstaw płatki pod przykryciem na kilka minut. Na patelni rozgrzej odrobinę wody i wrzucać na nią pokrojone w połówki śliwki bez pestek. Dopraw je syropem klonowym i cynamonem.

Płatki owsiane przemieszaj i dodaj do nich podprażone śliwki. Jeśli chcesz, możesz polać całość jeszcze odrobiną syropu klonowego i udekorować szczyptą cynamonu i kakao. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Owsianka

Źródło zdjęcia: canva/tarikkaanmuslu, Getty Images)

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: jestpysznie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >