Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na fasolkę szparagowa z porami i boczkiem
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 06.05.2021 02:00

Przepis na fasolkę szparagowa z porami i boczkiem

Fasolka szparagowa z porami i boczkiem
Wikipedia /Tshrinivasan / CC BY-SA 3.0

Fasolka szparagowa to letni przysmak, który często gości w naszych kuchniach. Dziś polecamy Wam nową odsłonę tego przepysznego warzywa!

Fasolka szparagowa z porami i boczkiem - składniki

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej,

  • bazylia (opcjonalnie),

  • około 80 g pokrojonego boczku, suszonego boczku pancetta / szynki / prosciutto,

  • sól morska i świeżo zmielony pieprz,

  • 1 por,

  • 1-2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy (opcjonalnie),

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 1 ząbek czosnku drobno starty,

  • 3 łyżki pestek dyni, orzeszków pinii lub słonecznika.

undefined

Fasolka szparagowa z porami i boczkiem - przygotowanie

Opłucz fasolę i przytnij twarde końce. W większym garnku doprowadź wodę z solą do wrzenia, dodaj fasolę i gotuj przez około 4-5 minut (młoda fasola), a następnie gotuj przez kolejne 7-8 minut (starsza i większa fasola). Najlepiej smakuje fasola al dente.

W tym samym czasie na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek (można pokroić skórkę). Dodaj cienko pokrojonego pora (części białe i jasnozielone) i smaż razem przez około 2-3 minuty. Jeśli na patelni jest za mało tłuszczu, możesz dodać oliwę z oliwek lub olej roślinny. Pory powinny być zeszklone i miękkie. 

Jednocześnie dodaj soli, pestki dyni lub orzeszki ziemne, a następnie zmielony czosnek. Na koniec dodaj trochę kolendry oraz odsączoną fasolę, wymieszaj i podgrzej w razie potrzeby. Dopraw pieprzem i solą. Posyp listkami bazylii.

Tagi: