Smakosze.pl
Fasolka szparagowa z porami i boczkiem

Wikipedia /Tshrinivasan / CC BY-SA 3.0

Przepis na fasolkę szparagowa z porami i boczkiem

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Fasolka szparagowa z porami i boczkiem opiera się zasadniczo na dwóch składnikach takich jak fasola i boczek. Jest to bardzo szybkie oraz proste danie, które każdy może przygotować. Może stanowić dodatek do dań, ale również być pyszną chrupiącą przekąską. Jak przygotować fasolkę szparagową z porami i boczkiem?

Fasolka szparagowa to letni przysmak, który często gości w naszych kuchniach. Dziś polecamy Wam nową odsłonę tego przepysznego warzywa!

Fasolka szparagowa z porami i boczkiem - składniki

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej,

  • bazylia (opcjonalnie),

  • około 80 g pokrojonego boczku, suszonego boczku pancetta / szynki / prosciutto,

  • sól morska i świeżo zmielony pieprz,

  • 1 por,

  • 1-2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy (opcjonalnie),

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 1 ząbek czosnku drobno starty,

  • 3 łyżki pestek dyni, orzeszków pinii lub słonecznika.

undefined

Fasolka szparagowa z porami i boczkiem - przygotowanie

Opłucz fasolę i przytnij twarde końce. W większym garnku doprowadź wodę z solą do wrzenia, dodaj fasolę i gotuj przez około 4-5 minut (młoda fasola), a następnie gotuj przez kolejne 7-8 minut (starsza i większa fasola). Najlepiej smakuje fasola al dente.

W tym samym czasie na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek (można pokroić skórkę). Dodaj cienko pokrojonego pora (części białe i jasnozielone) i smaż razem przez około 2-3 minuty. Jeśli na patelni jest za mało tłuszczu, możesz dodać oliwę z oliwek lub olej roślinny. Pory powinny być zeszklone i miękkie. 

Jednocześnie dodaj soli, pestki dyni lub orzeszki ziemne, a następnie zmielony czosnek. Na koniec dodaj trochę kolendry oraz odsączoną fasolę, wymieszaj i podgrzej w razie potrzeby. Dopraw pieprzem i solą. Posyp listkami bazylii.

Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >