Filety drobiowe z cukinią
Filety drobiowe pieczone z cukinią i sosem śmietankowym będą dobrze komponować się z sypkimi dodatkami, np. ryżem lub kaszą. Wystarczy do tego przygotować sałatę z winegretem i zdrowe, pyszne danie obiadowe gotowe!
Filety drobiowe z cukinią: składniki
500 g piersi kurczaka
1 duża cebula
2 małe cukinie
2 jajka
1 szkl. śmietanki 30%
200 g sera mozzarella
osiem pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
bazylia
tymianek
sól, czarny pieprz
Filety drobiowe z cukinią: przygotowanie
Pierś kurczaka oczyszczamy z błonek i dzielimy na paski o szerokości ok 3 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można użyć dodatkowej ulubionej przyprawy, np. słodkiej papryki.
Cebulę kroimy w piórka, a cukinię kroimy na półplasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy mięso przez kilka minut, aż straci różowy kolor, a następnie zdejmujemy je i odstawiamy na talerz. Na tej samej patelni, dając dodatkowe dwie łyżki oliwy, smażymy cebulę przez kilka minut aż się zeszkli.
Kurczaka i cebulę rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozkładamy cukinię, całkowicie zasłaniając warstwę mięsa i cebuli. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
W misce łączymy jajka, śmietanę kremówkę, zioła i przyprawy. Ostrożnie przelewamy miksturę do naczynia żadoodpornego. Układamy na wierzchu pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy filety drobiowe z cukinią przez 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na 15 minut i dopiero potem podajemy.
Filety drobiowe z cukinią: porady
W tej zapiekance możemy użyć także innych warzyw: brokułów, papryki, szpinaku czy marchewki.
Do posypania będzie nadawał się także tarty parmezan lub ser Grana Padano, użyty w proporcjach pół na pół z mozzarellą. Możemy do serów domieszać też dwie łyżki bułki tartej dla dodatkowej chrupkości.
Przed samym podaniem można przyozdobić zapiekankę świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki.