Smakosze.pl
Filety drobiowe z cukinią

pixabay.com

Filety drobiowe z cukinią

22 Kwietnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Piersi z kurczaka to częsty wybór na obiad w środku tygodnia. Można je jednak podać w innej formie niż kotlety w panierce. Niech tym razem będzie to zapiekanka z cukinią.

Filety drobiowe pieczone z cukinią i sosem śmietankowym będą dobrze komponować się z sypkimi dodatkami, np. ryżem lub kaszą. Wystarczy do tego przygotować sałatę z winegretem i zdrowe, pyszne danie obiadowe gotowe!

Filety drobiowe z cukinią: składniki

  • 500 g piersi kurczaka

  • 1 duża cebula

  • 2 małe cukinie

  • 2 jajka

  • 1 szkl. śmietanki 30%

  • 200 g sera mozzarella

  • osiem pomidorków koktajlowych

  • oliwa z oliwek

  • bazylia

  • tymianek

  • sól, czarny pieprz

Filety drobiowe z cukinią: przygotowanie

Pierś kurczaka oczyszczamy z błonek i dzielimy na paski o szerokości ok 3 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie można użyć dodatkowej ulubionej przyprawy, np. słodkiej papryki.

Cebulę kroimy w piórka, a cukinię kroimy na półplasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy mięso przez kilka minut, aż straci różowy kolor, a następnie zdejmujemy je i odstawiamy na talerz. Na tej samej patelni, dając dodatkowe dwie łyżki oliwy, smażymy cebulę przez kilka minut aż się zeszkli. 

Kurczaka i cebulę rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozkładamy cukinię, całkowicie zasłaniając warstwę mięsa i cebuli. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

W misce łączymy jajka, śmietanę kremówkę, zioła i przyprawy. Ostrożnie przelewamy miksturę do naczynia żadoodpornego. Układamy na wierzchu pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy startym serem.

Pieczemy filety drobiowe z cukinią przez 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na 15 minut i dopiero potem podajemy.

Filety drobiowe z cukinią: porady

W tej zapiekance możemy użyć także innych warzyw: brokułów, papryki, szpinaku czy marchewki.

Do posypania będzie nadawał się także tarty parmezan lub ser Grana Padano, użyty w proporcjach pół na pół z mozzarellą. Możemy do serów domieszać też dwie łyżki bułki tartej dla dodatkowej chrupkości.

Przed samym podaniem można przyozdobić zapiekankę świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowa metka z cebulką

Przepisy

Nieziemsko pyszna, lepsza niż ze sklepu metka cebulowa

Czytaj więcej >

Przepisy

Węgierska zupa gulaszowa według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Biszkopt cioci Koci — tylko trzy składniki

Przepisy

Przedwojenny biszkopt cioci Koci z 3 składników, absolutny ideał

Czytaj więcej >
Kluski śląskie z sosem Magdy Gessler

Przepisy

Bezbłędna receptura Magdy Gessler na kluski śląskie z sosem

Czytaj więcej >
Pasta jajeczna — śniadaniowy klasyk

Przepisy

Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Czytaj więcej >