Smakosze.pl
Fit krem do ciasta

canva/VladTeodor

Fit krem do ciasta - jedz bez wyrzutów sumienia

9 Listopada 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Fit krem do ciasta to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wysokokalorycznych kremów. Fit kremy są przygotowywane bez masła, śmietany i jajek, dzięki czemu są lekkie i zdrowsze. Poznaj przepis na fit krem z mascarpone oraz fit krem z twarogiem i owocami, doskonałe do przełożenia i dekoracji ciast, tortów i deserów.

Głównymi składnikami wszystkich kremów jest słodka śmietana, masło, cukier i jajka, które tworzą pyszne, ale kaloryczne i ciężkie kremy. Kremy z mascarpone i twarogiem są zdrowsze, lżejsze i przede wszystkim mniej kaloryczne, ponieważ są przygotowane wyłącznie z serków, miodu i owoców.

Krem z mascarpone wykorzystasz zarówno do dekoracji, jak i do przełożenia ciast, bezy, tortów. Krem świetnie łączy się również z owocami o galaretką. Przygotuj ciemny tort brownie z masłem orzechowym i mascarpone, a zniknie jeszcze tego samego dnia.

Krem z twarogiem i owocami to lekka propozycja do przekładania ciast biszkoptowych. Krem wykorzystasz również do naleśników na słodko lub przełożenia omletów biszkoptowych. Krem jest gęsty i tak smaczny, że możesz go schłodzić i podawać w małych filiżankach, jako zdrowy deser do kawy.

Przepis na fit krem do ciasta z mascarpone

Składniki:

  • 250 g mascarpone

  • 3 łyżki twarogu sernikowego

  • łyżka miodu

  • sok z połowy cytryny

Jak przygotować fit krem do ciasta z mascarpone?

Dobrze schłodzony serek mascarpone miksuj na najmniejszych obrotach z twarogiem, miodem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 30 minut, następnie przełóż lub udekoruj nim ciasto i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny, aby krem zgęstniał.

Przepis na fit krem z twarogiem i owocami

Składniki:

  • 400 g twarogu sernikowego

  • dojrzały banan

  • 2 łyżki miodu

  • garść jeżyn, malin, lub owoców leśnych

Jak przygotować fit krem do ciasta z twarogiem i owocami?

Twaróg dobrze zmiel, następnie dodaj pokrojonego banana, miód, owoce i zblenduj na gładką masę. Krem wstaw do lodówki na pół godziny, następnie przełóż nim ciasto i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka jarzynowa z nietypowym dodatkiem

Przepisy

Zupełnie nowa odsłona sałatki jarzynowej z fasolą

Czytaj więcej >

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >