Fit krem do ciasta - jedz bez wyrzutów sumienia
Fit krem do ciasta to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wysokokalorycznych kremów. Fit kremy są przygotowywane bez masła, śmietany i jajek, dzięki czemu są lekkie i zdrowsze. Poznaj przepis na fit krem z mascarpone oraz fit krem z twarogiem i owocami, doskonałe do przełożenia i dekoracji ciast, tortów i deserów.
Głównymi składnikami wszystkich kremów jest słodka śmietana, masło, cukier i jajka, które tworzą pyszne, ale kaloryczne i ciężkie kremy. Kremy z mascarpone i twarogiem są zdrowsze, lżejsze i przede wszystkim mniej kaloryczne, ponieważ są przygotowane wyłącznie z serków, miodu i owoców.
Krem z mascarpone wykorzystasz zarówno do dekoracji, jak i do przełożenia ciast, bezy, tortów. Krem świetnie łączy się również z owocami o galaretką. Przygotuj ciemny tort brownie z masłem orzechowym i mascarpone, a zniknie jeszcze tego samego dnia.
Krem z twarogiem i owocami to lekka propozycja do przekładania ciast biszkoptowych. Krem wykorzystasz również do naleśników na słodko lub przełożenia omletów biszkoptowych. Krem jest gęsty i tak smaczny, że możesz go schłodzić i podawać w małych filiżankach, jako zdrowy deser do kawy.
Przepis na fit krem do ciasta z mascarpone
Składniki:
250 g mascarpone
3 łyżki twarogu sernikowego
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
Jak przygotować fit krem do ciasta z mascarpone?
Dobrze schłodzony serek mascarpone miksuj na najmniejszych obrotach z twarogiem, miodem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 30 minut, następnie przełóż lub udekoruj nim ciasto i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny, aby krem zgęstniał.
Przepis na fit krem z twarogiem i owocami
Składniki:
400 g twarogu sernikowego
dojrzały banan
2 łyżki miodu
garść jeżyn, malin, lub owoców leśnych
Jak przygotować fit krem do ciasta z twarogiem i owocami?
Twaróg dobrze zmiel, następnie dodaj pokrojonego banana, miód, owoce i zblenduj na gładką masę. Krem wstaw do lodówki na pół godziny, następnie przełóż nim ciasto i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.