Przepis na galaretkowiec
Galaretkowiec jest wyjątkowym specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Wiele osób kojarzy ten smakołyk z czasami dzieciństwa i sama myśl o nim wywołuje nostalgię. Pyszny galaretkowiec idealnie sprawdzi się w roli deseru.
Kultowy galaretkowiec podbije serca najbliższych
Galaretkowiec należy do grona łakoci, które wyglądają niezwykle kusząco. Jego walory smakowe stanowią nie lada pokusę nawet dla najbardziej wymagających smakoszy, którzy gustują w swojskich smakołykach. Z pewnością zainteresuje ich również przepis na blok czekoladowy .
W sieci można natknąć się na wiele receptur na galaretkowiec. Dziś sięgniemy po tą, która została opublikowana przez Justynę Dragan, na jej stronie internetowej . Podobny przepis można znaleźć również na YouTube na kanale Kuchnia Marioli. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Galaretkowiec w tej odsłonie cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, które potrafią wprawić kubki smakowe w stan ekstazy. Specjał nie wymaga wiele pracy i dobrze sprawdzi się w przypadku braku czasu na większe przygotowania .
Zanim zaczniemy przyrządzać nasz galaretkowiec, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Żaden z nich nie powinien wywoływać większego zaskoczenia . Co dokładnie będzie nam potrzebne do zrobienia obłędnego deseru?
-
3 opakowania galaretek o różnych kolorach
-
900 ml gorącej wody
-
100 ml zimnej wody
-
600 g jogurtu greckiego
-
200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
-
50 g cukru pudru
-
30 g żelatyny w proszku
Pyszny galaretkowiec jest prosty w przygotowaniu
Najpierw każdą z galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Powinny być umieszczone w osobnych naczyniach. Po ostygnięciu wstawiamy je do lodówki. Kiedy stężeją, kroimy galaretki w kostkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą .
Mieszankę żelatyny z wodą po 2 minutach podgrzewamy. Nie możemy jej zagotować. Gdy się rozpuści, odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec wzbogacamy ją o cukier puder oraz jogurt. Żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami mieszanki. Trzeba to zrobić energicznie. Kiedy otrzymamy jednolitą masę, dodajemy pozostałą część śmietany z dodatkami .
Galaretkowiec jest już prawie gotowy. Masę śmietanową z żelatyną mieszamy z pokrojonymi galaretkami . Wszystko przekładamy do foremki na babkę. Najlepiej, jeśli będzie miała pojemność 3 litrów. Całość wstawiamy do lodówki. Galaretkowiec musi stężeć.
Gotowy galaretkowiec możemy z łatwością wyjąć z foremki, jeśli zanurzymy ją na kilkanaście sekund w ciepłej wodzie. Pamiętajmy, by robić to górą do dołu. Warto również sięgnąć po przepis na sernik od siostry Anastazji . Poniżej możesz znaleźć nagranie prezentujące proces przygotowywania galaretkowca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: justynadragan.pl
undefinedundefinedundefined