Smakosze.pl Przepisy Gdy zostanie mi mięso po rosole, robię takie pyzy. Rodzina zajada się nimi, aż się uszy trzęsą
YT/Henia Foks

Gdy zostanie mi mięso po rosole, robię takie pyzy. Rodzina zajada się nimi, aż się uszy trzęsą

9 listopada 2023

Nie wiecie, co zrobić z mięsem po rosole? Postawicie na pyzy. Ziemniaczane kluski z soczystym farszem można przygotować szybko i sprawnie. Smakują znakomicie.

Wiem, co zrobić z mięsem po rosole

Niedzielne gotowanie zawsze kończy się zapakowaną lodówką. Zarówno jarzyny, jak i mięso z rosołu są w moim domu wykorzystywane. Wciąż można z nich przygotować nie lada frykasy.

Pyzy są ulubionym daniem w moim domu. Mogłabym oczywiście wypełnić je świeżo zmieloną wieprzowiną, ale z kurczakiem z rosołu też smakują dobrze. Istnieje bowiem prosty sposób na nadanie mu soczystości. Na czym polega? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Formowanie pyz z mięsem.jpg
YT/Henia Foks
Od lat robię kluski leniwe z tego przepisu. O jednym dodatku powiedziała mi babcia, mało kto o nim wie

Prosty przepis na pyzy mięsne pyzy

Wykorzystanie mięsa z rosołu wcale nie musi oznaczać starty na smaku. Doprawiając je obficie pierzem, łącząc z podsmażoną i wlewając bulion, sprawimy, że farsz będzie rozpływał się w ustach. Nikt się nie zorientuje, że je danie z resztek.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże jajka
  • 190 g mąki ziemniaczanej
  • sól w ilości do smaku

Składniki na farsz:

  • 600 g mięsa z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 100 ml bulionu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Do zmielenia mięsa przyda się maszynka. Jeśli jej nie macie, możecie posiekać starannie produkt — też się uda. Co dalej? Sprawdźcie w zamieszczonej poniżej instrukcji.

Jak zrobić pyzy z mięsem z rosołu? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od zmielenia w maszynce mięsa obranego z kości. Dodaję do niego zeszkloną na 1-2 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju cebulę. Dolewam tyle bulionu, by masa nie była sucha i bym mogła z łatwością formować z niej kulki wielkości orzecha.

Tak przygotowane porcje farszu będę zawijać w masę ziemniaczaną. D o jej przygotowania wykorzystuję ugotowane w osolonym wrzątku i ostudzone ziemniaki. Mogą być ugotowane wcześniej. Do warzyw dodaję mąkę ziemniaczaną i jajka.

Doprawiam je jeszcze solą i wyrabiam. Formuję niewielkie placuszki o grubości około 3-4 mm i otaczam nimi wcześniej przygotowane mięsne kulki. Pyzy gotuję w osolonym wrzątku przez 5 minut, licząc od momentu, gdy płyn ponownie zawrze po ich wrzuceniu. Wyjmuję przy pomocy łyżki cedzakowej.

Jak podawać pyzy z mięsem z rosołu?

Ziemniaczane danie doskonale smakuje z podsmażonym z dodatkiem cebulki boczkiem. Wystarczy wrzucić mięsny rarytas na patelnię, a gdy uwolni nieco tłuszczu dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy, które pomogą wam wykorzystać resztki z rosołu. Oprócz pyz warto przygotować tę mięsną pastę kanapkową . Z warzyw natomiast z powodzeniem zrobicie wyśmienity pasztet .

Pyzy z mięsa po rosole są pyszne.jpg
YT/Henia Foks
Miksuję dynię z kilkoma dodatkami i wlewam do foremki. Dzieciaki non stop proszą mnie o to ciasto
Jesienią często się zajadam tą zupą. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy