Gdy zostanie mi mięso po rosole, robię takie pyzy. Rodzina zajada się nimi, aż się uszy trzęsą
Nie wiecie, co zrobić z mięsem po rosole? Postawicie na pyzy. Ziemniaczane kluski z soczystym farszem można przygotować szybko i sprawnie. Smakują znakomicie.
Wiem, co zrobić z mięsem po rosole
Niedzielne gotowanie zawsze kończy się zapakowaną lodówką. Zarówno jarzyny, jak i mięso z rosołu są w moim domu wykorzystywane. Wciąż można z nich przygotować nie lada frykasy.
Pyzy są ulubionym daniem w moim domu. Mogłabym oczywiście wypełnić je świeżo zmieloną wieprzowiną, ale z kurczakiem z rosołu też smakują dobrze. Istnieje bowiem prosty sposób na nadanie mu soczystości. Na czym polega? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Prosty przepis na pyzy mięsne pyzy
Wykorzystanie mięsa z rosołu wcale nie musi oznaczać starty na smaku. Doprawiając je obficie pierzem, łącząc z podsmażoną i wlewając bulion, sprawimy, że farsz będzie rozpływał się w ustach. Nikt się nie zorientuje, że je danie z resztek.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 duże jajka
- 190 g mąki ziemniaczanej
- sól w ilości do smaku
Składniki na farsz:
- 600 g mięsa z rosołu
- 1 duża cebula
- 100 ml bulionu (opcjonalnie)
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Do zmielenia mięsa przyda się maszynka. Jeśli jej nie macie, możecie posiekać starannie produkt — też się uda. Co dalej? Sprawdźcie w zamieszczonej poniżej instrukcji.
Jak zrobić pyzy z mięsem z rosołu? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od zmielenia w maszynce mięsa obranego z kości. Dodaję do niego zeszkloną na 1-2 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju cebulę. Dolewam tyle bulionu, by masa nie była sucha i bym mogła z łatwością formować z niej kulki wielkości orzecha.
Tak przygotowane porcje farszu będę zawijać w masę ziemniaczaną. D o jej przygotowania wykorzystuję ugotowane w osolonym wrzątku i ostudzone ziemniaki. Mogą być ugotowane wcześniej. Do warzyw dodaję mąkę ziemniaczaną i jajka.
Doprawiam je jeszcze solą i wyrabiam. Formuję niewielkie placuszki o grubości około 3-4 mm i otaczam nimi wcześniej przygotowane mięsne kulki. Pyzy gotuję w osolonym wrzątku przez 5 minut, licząc od momentu, gdy płyn ponownie zawrze po ich wrzuceniu. Wyjmuję przy pomocy łyżki cedzakowej.
Jak podawać pyzy z mięsem z rosołu?
Ziemniaczane danie doskonale smakuje z podsmażonym z dodatkiem cebulki boczkiem. Wystarczy wrzucić mięsny rarytas na patelnię, a gdy uwolni nieco tłuszczu dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy, które pomogą wam wykorzystać resztki z rosołu. Oprócz pyz warto przygotować tę mięsną pastę kanapkową . Z warzyw natomiast z powodzeniem zrobicie wyśmienity pasztet .