Miksuję dynię z kilkoma dodatkami i wlewam do foremki. Dzieciaki non stop proszą mnie o to ciasto
Prosty przepis na ciasto z dyni jesienią przyda się każdemu. Wystarczy zmiksować słodkie warzywo z kilkoma niedrogimi produktami, by po upieczeniu otrzymać słodycz, która smakiem przewyższy desery z niejednej cukierni. Moje dzieci pochłaniają ją w tempie ekspresowym.
Ciasto z dyni jest najlepsze
W moim domu jesienią trudno jest namówić rodzinę na inne przysmaki niż te z dynią. Obfite zbiory z działkowego ogródka sprawiają, że wciąż muszę szukać pomysłu na jej wykorzystanie.
Przepis na ciasto, który dostałam od przyjaciółki, cieszy się największą popularnością. Deser smakuje nieziemsko, a robi się go w kilka chwil. Często więc wracam do receptury. Zobaczcie sami, jak szybko można go wyczarować.
Od lat robię kluski leniwe z tego przepisu. O jednym dodatku powiedziała mi babcia, mało kto o nim wieProsty przepis na ciasto z dyni
Delikatne, słodziutkie i pachnące przyprawami — takie jest proste ciasto z dynią. Przygotowanie zajmuje w chwilę, a nie tylko dzieci zajadają je ze smakiem. W moim domu to prawdziwy hit.
Składniki:
- 100 g surowej i obranej dyni
- 180 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka w rozmiarze M
- 250 ml mleka lub napoju sojowego
- 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
- 20 g syropu klonowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 40 g orzechów włoskich
- szczypta soli
Do zrobienie ciasta z dyni przyda się mocny blender, najlepiej kielichowy, oraz keksówka o długości około 30 cm. Procedura jest banalna — wystarczy dobrze zmieszać składniki i upiec. Szczegóły znajdziecie poniżej.
Jak zrobić znakomite ciasto z dyni? Znam ekspresowy patent
Przygotowanie zaczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza — składniki połączymy bardzo sprawnie. Do pojemnika blendera wsypuję płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy i cynamon.
Dodaję syrop klonowy, jajka oraz mleko. Dynię kroję w niedużą kostkę, a orzechy siekam nożem. Wrzucam je do pozostałych składników. Miksuję, aż uzyskam gładką masę.
Przelewam ją do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wyrównuję powierzchnię ciasta. Wstawiam do piekarnika na 45 minut. Przed wyjęciem, sprawdzam patyczkiem, czy się upiekło. Zanurzam go w deserze. Po wyjęciu musi być suchy.
Wskazówka: jeśli nie dysponujecie mocnym blenderem, możecie poddusić dynię w rondelku wraz z owsianymi płatkami i odrobiną mleka. W tej postaci z łatwością połączą się z resztą składników.
Jak podawać ciasto z dyni?
Deser nie wymaga wielu dodatków, ale warto zaserwować go z konfiturą o kwaskowej nucie np. żurawinową lub malinową. Moje dzieci lubią też, gdy polewam ciasto lukrem. Przepis na ten prosty dodatek znajdziecie tutaj.
A jeśli macie więcej czasu, koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto serowe z dodatkiem dyni. W naszym domu cieszy się równie dużą popularnością co pasujący do wyżej opisanego deseru kompot śliwkowy.