Genialny sposób Kuronia na soczyste kotlety schabowe
Nie da się ukryć, że kotlety schabowe zajmują szczególne miejsce w polskich kulinariach. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tego dania. Oczywiście najlepiej wypadają kotlety schabowe o soczystym wnętrzu. Jak to osiągnąć?
Kotlety schabowe jeszcze nigdy nie były tak pyszne
Wyborne kotlety schabowe niejednokrotnie gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na nieziemską panierkę. Tym razem sięgniemy po recepturę na kotlety schabowe od Jakuba Kuronia. Nie sposób się im oprzeć.
Bez wątpienia Jakub Kuroń wie co dobre. Niedawno przedstawialiśmy jego przepis na mielone, jak za dawnych lat. Okazuje się, że w przypadku kotletów schabowych mistrz kuchni stawia na namaczanie w mleku i cebuli. Jednak wzbogaca je o niepozorne dodatki.
Mięso na kotlety schabowe za sprawą namaczania w mleku jest znacznie bardziej soczyste. Jakub Kuroń do mieszanki dodaje jeszcze liście laurowe. Dzięki nim kultowy specjał charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, który stanowi pokusę nawet dla najbardziej wymagających wielbicieli kulinariów.
Przepis na kotlety schabowe od Jakuba Kuronia jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez większych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest dosyć krótka.
600 g schabu
500 ml mleka
2 ząbki czosnku
cebula
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 g soli
odrobina pieprzu
250 g mąki pszennej
250 g bułki tartej
olej lub smalec
(Pexels / Polina Tankilevitch)
Niezawodny przepis na soczyste kotlety schabowe
Schab kroimy na cztery plastry. Każdy z nich ubijamy tłuczkiem. Jakub Kuroń zaleca rozbić mięso na grubość około 0,5 cm. Kotlety umieszczamy w misce z mlekiem. Dodajemy do nich pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
Mięso na kotlety schabowe powinno namaczać się przez minimum 3 godziny. Najlepiej pozostawić je w takiej marynacie na całą noc. Kiedy czas dobiegnie końca, osuszamy je ręcznikami papierowymi. Mięso obtaczamy mąką, maczamy w roztrzepanym jajku i na koniec panierujemy bułką tartą.
Tak przygotowane kotlety schabowe wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Warto zapoznać się z poradami dotyczącymi smażenia takich frykasów. Przeważnie wystarczają 4 minuty na każdą stronę. Na koniec kotlety schabowe wykładamy na papierowe ręczniki.
Tak przygotowany specjał z pewnością zachwyci domowników. Najlepiej smakuje z mizerią i ziemniakami. Kotlety schabowe możemy również doprawić odrobiną pieprzu ziołowego oraz kurkumy. Zyskają bardziej wyrazisty smak.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuron.com.pl