Gessler bije na alarm. Takie buraki kompletnie nie nadają się do barszczu czerwonego
Historia barszczu czerwonego sięga czasów Władysława Jagiełły. Ta zupa już wkrótce zagości na wigilijnych stołach Polaków. Jednak Magda Gessler bije na alarm. Ostrzega przed użyciem takich buraków do gotowania tej postnej potrawy.
Barszcz czerwony najlepiej smakuje w Wigilię
Barszcz czerwony ma długą historię. Ta sięga czasów króla Jagiełły, jednak wówczas przygotowywano kwas buraczany . Zupę gotowano na mięsie, na jarzynach i dodawano zagraniczne korzenie. Potem do barszczu trafiały grzyby suszone i kości szpikowe.
Barszcz czerwony, który jadamy w Wigilię, jest zupą postną . Nie gotujemy go na mięsie, a robimy z buraków, jarzyn i dodajemy kwas buraczany oraz wywar z suszonych grzybów. Magda Gessler zwraca uwagę na buraki, jakich używamy do barszczu. Znana restauratorka bije na alarm. O co chodzi?
Magda Gessler ostrzega przed takimi burakami do barszczu
Magda Gessler zaznacza, że barszczu nie można użyć zbyt miękkich buraków. Mogą one zawierać pleśń, która nieodwracalnie zepsuje zakwas, ale też zupę. Dlatego znana restauratorka podkreśla, że buraki do barszczu muszą być odpowiednio twarde. Warto się też upewnić, czy na końcówki warzyw nie pokrywa biały meszek.
Jeśli go widać, to znak, że buraki są spleśniałe. Nie możemy ich użyć do gotowania barszczu. Magda Gessler zwraca też uwagę na kolor buraków . Mówi w rozmowie z serwisem Moje gotowanie:
Trzeba używać bardzo czerwonych buraków, które są krwiste, nie z tych, które przypominają parówki, czy serdelki. Nie mają smaku ani koloru i żebyś nie wiem, jak dodawała czegoś kwaśnego, w dalszym ciągu są bure
Barszcz z tych buraków wyjdzie idealny
Najlepiej do gotowania barszczu wybierać kuliste buraki. Są one bardzo soczyste i mają piękny rubinowy kolor. Ich smak jest delikatnie słodkawy, a długie buraki mają bardziej ziemisty smak. Natomiast długie odmiany przydadzą się do pieczenia lub gotowania na parze.
Pasują też do sałatek lub surówek. Jednak nie do barszczu czerwonego. Do tej zupy sięgnijmy po kuliste buraki o średniej wielkości. O dobrej jakości buraka świadczy cienka skórka, jednolita barwa i błyszczący miąższ . Piękny kolor barszczu uzyskamy dzięki dodaniu soku porzeczkowego lub odrobiny soku z cytryny. Pisaliśmy o tym, jak Anna Lewandowska przyrządza barszcz czerwony. Radziliśmy, co zrobić, by ta zupa miała intensywny kolor.
Źródło: mojegotowanie.pl, ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com