Gessler ostrzega wszystkich. Tego składnika nie dodawaj do jarzynowej
Magda Gessler, ikona polskiej kuchni, nie przestaje wytykać Polakom błędów w ich gotowaniu. Tym razem wielu z nas oberwało się za sałatkę jarzynową. Gessler wskazała, które składniki pominąć, a jakich – niesłusznie jej zdaniem – nie dodajemy.
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa to jeden z najlepszych produktów ubocznych w polskiej kuchni. Większość z jej składników to po prostu recykling rosołowych warzyw. Dodajemy jajko, majonez – i gotowe. A może jednak?
Magda Gessler nalega, żeby przemyśleć składniki naszej sałatki. Na celownik wzięła cebulę. Podała dla niej alternatywę, o której rzadko myślimy w kontekście świątecznej sałatki: marynowane grzyby .
Jarzynowa bez cebuli
Cebula to warzywo, które ma swoje miejsce w rosole, a niektórzy do sałatki jarzynowej używają wręcz świeżej, a nie ugotowanej główki. Jednak Gessler kilka lat temu w wywiadzie dla Vivy przyznała, że jej zdaniem to złe rozwiązanie, bo cebula zdominuje sałatkę . Zaproponowała w zamian użycie marynowanych kurek .
Składniki
- ½ kg ziemniaków
- 200 g groszku konserwowego
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 jabłka
- 4-5 marynowanych kurek
- Kawałek selera
- 4 ogórki kiszone
- 4 jajka
Składniki dressingu do sałatki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 10 g tartego chrzanu
- Łyżka cukru
- Sól, pieprz
Świąteczna sałatka według Magdy Gessler
Jeśli nie używamy warzyw z rosołu, gotujemy je al dente . Gotujemy też ziemniaki w mundurkach oraz jajka na twardo. Wszystkie składniki kroimy w kostkę o podobnym rozmiarze . Razem z groszkiem z puszki powinny tworzyć jednolitą mieszaninę.
Składniki dressingu mieszamy ze sobą i przyprawiamy solą i pieprzem . Dodajemy je do sałatki, dokładnie mieszamy i jeszcze raz próbujemy pod kątem przyprawienia i ewentualnie dodajemy soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin .
Wypróbuj też przepisy na kremowy sos chrzanowy i doskonałą na kolację focaccię .