Smakosze.pl Porady Gessler ostrzega wszystkich. Tego składnika nie dodawaj do jarzynowej
Fot. youtube.com/magdagessler.official; Canva

Gessler ostrzega wszystkich. Tego składnika nie dodawaj do jarzynowej

25 marca 2024

Magda Gessler, ikona polskiej kuchni, nie przestaje wytykać Polakom błędów w ich gotowaniu. Tym razem wielu z nas oberwało się za sałatkę jarzynową. Gessler wskazała, które składniki pominąć, a jakich – niesłusznie jej zdaniem – nie dodajemy.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to jeden z najlepszych produktów ubocznych w polskiej kuchni. Większość z jej składników to po prostu recykling rosołowych warzyw. Dodajemy jajko, majonez – i gotowe. A może jednak?

Magda Gessler nalega, żeby przemyśleć składniki naszej sałatki. Na celownik wzięła cebulę. Podała dla niej alternatywę, o której rzadko myślimy w kontekście świątecznej sałatki: marynowane grzyby .

sałatka z majonezem
fot. Canva
W wielkanocnym koszyku powinno być 7 produktów. Jeden jest ogromnym zaskoczeniem
Kapary mają działanie antynowotworowe. Niestety, nie każdy może je jeść

Jarzynowa bez cebuli

Cebula to warzywo, które ma swoje miejsce w rosole, a niektórzy do sałatki jarzynowej używają wręcz świeżej, a nie ugotowanej główki. Jednak Gessler kilka lat temu w wywiadzie dla Vivy przyznała, że jej zdaniem to złe rozwiązanie, bo cebula zdominuje sałatkę . Zaproponowała w zamian użycie marynowanych kurek .

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • 200 g groszku konserwowego
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 jabłka
  • 4-5 marynowanych kurek
  • Kawałek selera
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka

Składniki dressingu do sałatki

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 10 g tartego chrzanu
  • Łyżka cukru
  • Sól, pieprz

Świąteczna sałatka według Magdy Gessler

Jeśli nie używamy warzyw z rosołu, gotujemy je al dente . Gotujemy też ziemniaki w mundurkach oraz jajka na twardo. Wszystkie składniki kroimy w kostkę o podobnym rozmiarze . Razem z groszkiem z puszki powinny tworzyć jednolitą mieszaninę.

Składniki dressingu mieszamy ze sobą i przyprawiamy solą i pieprzem . Dodajemy je do sałatki, dokładnie mieszamy i jeszcze raz próbujemy pod kątem przyprawienia i ewentualnie dodajemy soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin .

Wypróbuj też przepisy na kremowy sos chrzanowy i doskonałą na kolację focaccię .

sałatka z groszkiem
fot. Canva
Ten sposób farbowania pisanek pokazała mi babcia. Jest najlepszy i niezawodny
Mieszam z wodą i zanurzam w niej owoce. W ten sposób pozbywam się z nich wosku i pectycydów
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy