Gessler robi przepyszne jabłka pod kruszonką. Biją na głowę każdą szarlotkę
Magda Gessler zdradziła przepis na jabłka pod kruszonką. Owoce zapieka w całości z koglem-moglem. Kruche ciasto, kwaśne jabłka, słodka pianka i złocista kruszonka są połączeniem, którego koniecznie musisz spróbować. Nie ma lepszego deseru do kawy.
Jabłka pod kruszonką z koglem-moglem to absolutny hit
Do szarlotki jabłka kroimy w kostkę. Do jabłecznika najczęściej ścieramy na tarce. Magda Gessler kultowe ciasto z owocami przyrządza jeszcze inaczej. Kładzie wydrążone jabłka na kruchym cieście. Owoce obtacza wcześniej w soku z cytryny, cukrze i cynamonie.
Jabłka pod kruszonką zapieka również z koglem-moglem. Słodka, jajeczna pianka będzie jeszcze delikatniejsza, kiedy dodasz do niej ubite na sztywno białko. Ciasto jest gotowe po około 40 minutach pieczenia.
Gessler stosuje jeszcze jeden trik, dzięki któremu ciasto wychodzi perfekcyjnie. Jabłka i ciasto posypuje delikatnie bułką tartą. Produkt wchłonie nadmiar soku z jabłek. Deser z koglem-moglem i kruszonką nie ma sobie równych.
Przepis na jabłka pod kruszonką. Będą gotowe w 40 minut
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki typ 500
- 100 g mąki krupczatki
- 50 g smalcu
- 150 g zimnego masła
- jajko
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki zimnego masła
Składniki na kogel mogel:
- 2 żółtka
- białko
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 5-6 niedużych, kwaśnych jabłek
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- sok z cytryny
- bułka tarta
Magda Gessler pokazała, jak upiec najlepsze ciasto do kawy
Przygotuj ciasto: mąki wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj smalec i masło, posiekaj nożem. Dodaj jajko, wyrabiaj ręcznie, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wymieszaj. Wyrób jednolite ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki. Jabłka obierz i przy pomocy nożyka wydrąż gniazda nasienne. Następnie obtocz je w soku z cytryny, a później w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Ciasto kruche wyłóż na blachę, nakłuj widelcem i poukładaj na nim połówki jabłek wydrążonym miejscem do góry. Całość podsyp delikatnie bułką tartą. Przygotuj kogel-mogel: żółtka utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Dodaj ubite białko i bardzo delikatnie wymieszaj. Kogel-mogel nalej w otwory w jabłkach. Całość oprósz startym na tarce ciastem na kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 40 minut, smacznego.
Gessler pokazała również, jak robi domowy majonez i puree ziemniaczane . Puree z tym dodatkiem nie ma sobie równych.