Nie uwierzysz co Gessler dodaje do majonezu. Już nigdy nie zrobisz inaczej
Zapomnij o kupowaniu majonezu. Najlepszy dodatek do sałatki i jajek faszerowanych zrobisz z kilku podstawowych składników. Magda Gessler do majonezu dodaje również odrobinę musztardy, która podkręca smak.
Nikt nie robi takiego majonezu, jak Magda Gessler
Domowy majonez jest o wiele lepszy od gotowego produktu. Zrobisz go z naturalnych składników bez żadnych konserwantów. Majonez sklepowy po otworzeniu może stać w lodówce nawet przez 3 miesiące i się nie zepsuje. Dzieje się tak, ponieważ nafaszerowany jest chemią.
Dla porównania, domowy majonez musisz wykorzystać maksymalnie w ciągu 14 dni. Przepis Magdy Gessler na ten pyszny dodatek do sałatki i faszerowanych jajek nie ma sobie równych. Restauratorka od razu miesza wszystkie składniki, a na końcu hartuje dodatkowo zimnym mlekiem.
Gessler do majonezu dodaje musztardę, która wzmocni smak. Majonez nie rozwarstwi się, kiedy od razu dodasz olej i inne składniki. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Magda Gessler na YouTube.
Boczek i masło to przeżytek. Najlepszą jajecznicę zrobisz w ten sposób
Przepis na majonez z dodatkiem musztardy
Składniki:
- 2 duże jajka
- 500 ml oleju rzepakowego
- łyżka musztardy
- 3- 4 łyżki octu spirytusowego
- cukier
- sól, pieprz
- 2- 3 łyżki zimnego mleka
Jak zrobić kremowy majonez według receptury Magdy Gessler?
Do wysokiego naczynia wbij jajka i wlej olej. Dodaj musztardę, sól, cukier, ocet. Całość blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Pod koniec zahartuj majonez 2- 3 łyżkami zimnego mleka. Gotowy majonez przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki. Domowy majonez przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
Magda Gessler pokazała, jak zrobić pyszną pastę jajeczną na śniadanie. Przygotuj również placki ziemniaczane według jej receptury, będą smakować obłędnie.