Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jajecznicy. To danie jest od niej zdrowsze i smaczniejsze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.04.2023 08:07

Zapomnij o jajecznicy. To danie jest od niej zdrowsze i smaczniejsze

szakszuka w sam raz na zdrowe śniadanie
Screen z filmu pochodzi z kanału VideoKuchnia.pl na YouTube

Szakszuka jest pyszną alternatywą dla klasycznej jajecznicy. Śniadanie z jajek, pomidorów i papryki jest jednak o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Doprawione kminem rzymskim, kolendrą i natką pietruszki zachwyca aromatem.

Szakszuka. Tradycyjne śniadanie Bliskiego Wschodu

Jeśli masz ochotę na sycące, zbilansowane i smaczne śniadanie, zamiast jajecznicy przygotuj szakszukę. Jajka smażone na maśle lub boczku są dość ciężkie i kaloryczne. Szakszuka jest o wiele lżejsza i zachwyci każdego swoim orientalnym smakiem.

Szakszuka jest tradycyjnym daniem krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Potrawa przygotowywana z jajek, pomidorów i papryki. Doprawiana jest świeżym czosnkiem, kminem rzymskim, kolendrą. 

Szakszukę przygotowuje się ze świeżych, soczystych pomidorów. Poza sezonem ciężko na takie trafić w Polsce. Wykorzystaj więc pomidory z puszki i oprósz je delikatnie cukrem, żeby pozbyć się cierpkiego smaku koncentratu. 

Sok z pomidorów lub koncentrat jest niezbędny, żeby szakszuka zachowała swoją konsystencję. Jajka wybij na warzywa, kiedy odparuje z nich znaczna część płynu. Wtedy całe danie będzie wyglądać bardzo apetycznie.

Dodaj szczyptę niezwykłej przyprawy do kawy. Po jednym łyku się zakochasz się w jej smaku

Przepis na szakszukę. Jest idealna na śniadanie

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • 3 duże pomidory lub puszka pomidorów
  • mała papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżki posiekanej kolendry
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • pieczywo do podania

Jak zrobić szakszukę? Danie jest proste i zachwyca smakiem

Jeśli masz świeże pomidory, sparz je i zdejmij z nich skórkę. Paprykę pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie przez kilka minut, aż zacznie robić się miękka. Następnie dodaj posiekany czosnek i lekko przyrumień go na patelni.

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Jeśli używasz pomidorów z puszki, oprósz je cukrem. Całość dopraw kminem rzymskim, ostrą papryką, szybko wymieszaj i smaż na małym ogniu. Gdy składniki zaczną gęstnieć, zrób łyżką cztery małe dołki.

Wbij w nie surowe jajka. Całość oprósz solą, pieprzem i przykryj patelnię. Duś pod przykryciem, aż jajka odpowiednio się zetną. Powinny mieć lekko płynne żółtka. Danie oprósz kolendrą i natką pietruszki i podaj ze świeżym pieczywem, smacznego.

Żaden omlet, żadna jajecznica. Ewa Wachowicz robi z jajek inne śniadanie. Na początek dnia polecamy również owsiankę czekoladową. Zapomnij o mleku i wodzie. Najlepszą owsiankę zrobisz na budyniu.

szakszuka.jpg
canva/kornyeyeva