Smakosze.pl Przepisy Gessler wyjawiła swój sekretny patent na kopytka. 1 zasada jest kluczowa
screeny z filmów pochodzą z profilu @magdagessler_official na Instagram oraz Kulinarne przygody na YouTube

Gessler wyjawiła swój sekretny patent na kopytka. 1 zasada jest kluczowa

28 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Magda Gessler kopytka przygotowuje wyłącznie z mącznych odmian ziemniaków. Warzywa te mają dużo skrobi. Kultowe kluchy są o wiele smaczniejsze, idealnie miękkie, delikatne i nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury.

W kopytkach kluczy jest rodzajów ziemniaków

Kopytka są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Doskonale smakują z pieczenią, sosem grzybowym, mięsnym, okrasą z boczku czy cebuli. Polecam pieczoną kaczkę z kopytkami i burakami. Taki zestaw obiadowy nie ma sobie równych.

Aby kopytka wyszły miękkie i delikatne i nie rozwarstwiły się podczas gotowania, musimy przygotować je z mącznych ziemniaków. To sekretny sposób Magdy Gessler na podłużne kluseczki do głównego dania.

Mączne ziemniaki typu B lub C to odmiany najlepsze właśnie do kopytek, klusek śląskich, pyz z mięsem, czy placków ziemniaczanych. Ziemniaki zawierają mało wody i dużo skrobi. Kopytka są o wiele smaczniejsze i wychodzą za każdym razem.

Wzięła makaron i wrzuciła na patelnię. Z 4 składników zrobiła tani obiad dla całej rodziny

Kopytka według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 kg mącznych ziemniaków
  • 2 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200- 230 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli

Kopytka są uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Jak je zrobić?

Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź, odparuj i ostudź. Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, 200 g mąki pszennej, wbij jajko, wsyp sól.

Całość zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta. Masę podziel na mniejsze części. Z każdego kawałka ciasta uformuj wałek i pokrój nożem po skosie. Surowe kopytka gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, do wypłynięcia.

Z ugotowanych ziemniaków przygotujesz również pyzy z mięsem . Sprawdź, dlaczego w kluskach śląskich robi się małe wgłębienia . Powód zaskakuje.

kopytka.jpg
canva/iaroshenko

Ruszyło o 6 rano w Biedronce. Tylko dziś uwielbiany produkt za ułamek ceny
Zapomnij o mące. Najlepsze naleśniki zrobisz z 2 składników
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy