Smakosze.pl
Ogórki kiszone

Pixabay /Skyradar

Sałatka z ogórków kiszonych na ostro

19 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem do obiadu. Najczęściej podaje się je same, ale można przygotować z nich smaczne sałatki lub surówki. Pasują zarówno do ryby, jak i do dań mięsnych. Dzisiaj polecamy Wam sałatkę z kiszonych og&oacut

Kiszenie ogórków jest w wielu domach coroczną tradycją. Wiele osób docenia smak tego przetworu. Ich siła tkwi w prostocie. Doskonale smakują same jako przekąska, ale mogą z powodzeniem być składnikiem różnych sałatek i surówek.

Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na pyszną sałatkę z ogórków kiszonych z sosem musztardowym (można się z nim zapoznać pod tym linkiem). Dzisiaj polecamy kolejne pyszne danie z tym składnikiem w roli głównej! 

Pikantna sałatka z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 8 ogórków kiszonych

  • 2 marynowane papryczki chilli

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ogórki kiszone pokrój w plastry, a obraną cebulę w kostkę. Odsącz papryczki chilli z zalewy i drobno posiekaj. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski, wlej oliwę z oliwek i dopraw całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę odstaw na godzinę, aby smaki się ze sobą "przegryzły". 

Danie idealnie komponuje się z różnymi mięsami. Nada charakteru gulaszowi z kaszą lub będzie doskonałym i nieco pikantnym dodatkiem do klasycznych schabowych (doskonały przepis na tę potrawę znajdziecie tutaj).

Okazuje się, że ogórki kiszone są nie tylko smacznym, ale również zdrowym dodatkiem do dań. Ich zalety są nie do przecenienia. Dlaczego warto jeść ogórki kiszone? Śpieszymy z odpowiedzią!

Piorunujące zalety ogórków kiszonych

Ogórki kiszone są bogatym źródłem witaminy C - jest jej nawet 2 razy więcej niż w "zwykłych" ogórkach. Dodatkowo kiszonka zawiera witaminę K, która reguluje gospodarkę wapniową organizmu i pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi.

Warto pamiętać, że te kiszonki są także naturalnymi probiotykami, co oznacza, że zawierają cenny dla zdrowia kwas mlekowy. Ma on korzystny wpływ na nasz organizm, oczyszcza go oraz zdecydowanie poprawia naszą odporność. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis i gurbacka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >