Ile smażyć pierś z indyka?
Smażone piersi z indyka to pomysł na pyszny, pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Delikatne, soczyste mięso usmażysz w ziołach i przyprawach lub w chrupiącej panierce z bułki tartej, za każdym razem wychodzi doskonale. Ile smażyć pierś z kurczaka, aby była smaczna i delikatna?
Piersi z indyka są większe od piersi z kurczaka i zawierają o wiele więcej białka. Są również najzdrowszym mięsem drobiowym. Dzieje się tak dlatego, że nawet hodowlane indyki nie mogą być sztucznie dokarmiane, co wpływa na jakość mięsa. Indyk, w przeciwieństwie do czerwonego mięsa, jest lekkostrawny i nie podnosi poziomu złego cholesterolu.
Indyka możesz smażyć, gotować, piec, grillować. Przygotujesz z niego niezwykle aromatyczny i zdrowy rosół, kotlety w panierce, smażone filety do obiadu oraz lekkie i zdrowsze kotlety mielone. Przed obróbką termiczną koniecznie dopraw mięso czosnkiem, świeżymi ziołami, oliwą, solą i pieprzem.
Ile smażyć pierś z indyka?
Panierowane piersi z indyka smaż 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu, jeśli chcesz przygotować filety bez panierki w ziołach, indyka smaż od 3 do 4 minut z każdej strony.
Mięso smaż na maśle klarowanym lub oleju roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia, aby filet był soczysty i delikatny w środku i się nie przypalił.