Ile smażyć rybę?
Ryby są świetny pomysł na obiad, lunch lub kolację dla całej rodziny. Niezależnie od tego, czy usmażysz rybę w całości, czy w panierce, danie będzie zdrowe, smaczne i sycące. Sprawdź, jakie przyprawy pasują do ryby i ile smażyć rybę, aby była soczysta i delikatna.
Ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 i omega-6, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, regulują między innymi ciśnienie krwi, zmniejszają poziom cholesterolu i cukru, wzmacniają wzrok i poprawiają koncentrację, dlatego też ryby powinniśmy jeść nawet 2-3 razy w tygodniu.
Ryby smażone na patelni w całości, filety w panierce, ryby grillowane i pieczone to doskonały pomysł na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Filety przed smażeniem oprósz pieprzem ziołowym i solą, całe kawałki ryby również natrzyj przyprawami, dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek, skrop cytryną lub limonką i ciesz się doskonałym, soczystym i delikatnym mięsem.
Jeśli szukasz pomysłu na rybę z grilla- tu z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Przedstawiamy kilka sposobów na przygotowanie i grillowanie dorsza.
Ile smażyć rybę?
Rybę, zwłaszcza rozmrożoną, przed włożeniem na patelnię zawsze osusz ręcznikiem papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru wody, a ryba nie będzie pryskać olejem i nie rozpadnie się podczas obróbki.
Długość smażenia ryby uzależniona jest od jej grubości, filet do 1,5 cm grubości smaż przez 3-4 minuty, grubsze kawałki od 5 do 6 minut z każdej strony.
Panierowane filety w jajku, mące i bułce tartej smaż do uzyskania złocistej panierki, mniej więcej 3-4 minuty z każdej strony. Do smażenia wykorzystuj tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia, np. masło klarowane lub olej rzepakowy.