Ile za granicą kosztują młode pędy chmielu?
Chmiel jest w Polsce niedocenianą rośliną. Okazuje się, że zupełnie niesłusznie. Na Zachodzie za jego młode pędy można dostać sporo pieniędzy. Roślina gości również w menu ekskluzywnych restauracji.
Młode pędy chmielu są w Polsce dobrze znaną rośliną. Nieraz bezmyślnie je depczemy, nie zdając sobie sprawy jak bardzo mogą być cenne.
Roślina na zachodzie bije prawdziwe rekordy popularności. Ich cena wręcz nie mieści się w głowie.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ile za granicą kosztują młode pędy chmielu?
Wiosną młode pędy chmielu możemy spotkać na targowiskach w wielu krajach Unii Europejskiej. Ich cena może wręcz przyprawić o zawrót głowy - często kosztują nawet kilkadziesiąt euro.
Według popularnej gazety The Guardian ich w Krajach Beneluksu (m.in. Belgii) ich cena za kilogram może osiągać nawet 1000 euro!
Za granicą młode pędy chmielu uchodzą za eleganckie i snobistyczne danie. Nic dziwnego, że goszczą w menu wielu restauracji. Dania od razu przykuwają uwagę!
Luksusowe potrawy z młodymi pędami chmielu w roli głównej
Roślina porównywana jest do popularnych szparagów (które również właściwie są pędami). Dlatego, w wielu zachodnich restauracjach podaje się je w podobny sposób - po krótkim ugotowaniu z sosem holenderskim.
Młode pędy chmielu można również znaleźć w wielu sałatkach. Co ciekawe, w kuchni staropolskiej najchętniej jadano je z octem oraz oliwą.
Roślina może również być doskonałym dodatkiem do ramenu, czyli azjatyckiej zupy, która przypomina "nasz" rosół.
Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno m.in. podawaliśmy przepis na syrop z zielonych orzechów oraz pisaliśmy o wyjątkowych zaletach wiśni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kraftmagia