Przepis na syrop z zielonych orzechów
Zielone orzechy włoskie mogą zostać wykorzystane do zrobienia wspaniałego syropu, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Syrop korzystnie wpływa na układ pokarmowy oraz pozwala pokonać otyłość. Niżej prezentujemy sposób przygotowania, który jest wyjątkowo banalny.
Orzechy włoskie, które są jeszcze zielone, zbierane są na przełomie czerwca i lata, więc nie zostało zbyt wiele czasu na sporządzenie syropu. Jeśli więc planujesz w przyszłości wspomagać się właściwościami orzechów, zaplanuj sobie zbiory i gotowanie już teraz.
Syrop wykazuje działanie oczyszczające jelita z pasożytów, do tego mają właściwości odtruwające, oczyszczające i blokujące wchłanianie toksyn. Orzechy włoskie łagodzą skutki menopauzy i wspomagają leczenie stanów zapalnych, a także wspomagają proces chudnięcia.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Przepis na syrop z zielonych orzechów włoskich
Składniki:
jeden kilogram zielonych orzechów włoskich
jeden kilogram cukru
Zacznij od dokładnego umycia każdego z orzechów. Mogą zawierać bowiem odchody ptaków czy inny brud, dlatego warto je oczyścić. Po płukaniu przełóż je na blat wyłożony ręcznikiem kuchennym i pozwól im się wysuszyć.
Następnie suche orzechy pokrój w cienkie plastry. Pamiętaj o założeni rękawiczek z tworzywa sztucznego, gdyż orzechy pozostawiają bardzo intensywne odbarwienia na skórze. Przełóż plasterki do dużego słoja.
Każdą garść plastrów włożoną do słoika, przesyp garścią cukru. Gdy cały słój będzie wypełniony, szczelnie go zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na około trzy tygodnie. Zlej po tym czasie powstały płyn do butelek. Do każdej z nich możesz dodać laskę cynamonu, kilka goździków czy laskę wanilii, aby poprawić walory smakowe syropu.
Źródło: desy_sevdanova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl