Smakosze.pl Przepisy Jajecznica z boczkiem, pieczarkami i serem - idealny pomysł na śniadanie
canva/Bartosz Luczak

Jajecznica z boczkiem, pieczarkami i serem - idealny pomysł na śniadanie

24 września 2021

Jajecznica to najprawdopodobniej jedno z najszybszych dań, po jakie można o poranku śniadanie. Z dodatkami jest nie tylko pożywna, ale też niewiarygodnie smaczna. Wypróbuj naszą wersję z pieczarkami, boczkiem i serem.

Wariantów jajecznicy może być tyle, ile osób ją przyrządzających. Każdy bowiem ma inne upodobania w kwestii stopnia ścięcia jaj oraz doboru dodatków lub przypraw. Zachęcamy do odejścia od przepisu podstawowego i wypróbowania ściętych jaj w towarzystwie podsmażonych pieczarek, chrupiącego boczku i sera.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszną jajecznicę z boczkiem i pieczarkami

Składniki:

  • 5 jaj

  • 100 g boczku wędzonego

  • 2 średnie pieczarki

  • tarty ser żółty do posypania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ulubione zioła suszone i/lub świeże (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie obieramy je i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i podsmażamy na niej boczek. Gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy pieczarki. Podsmażamy zawartość patelni przez chwilę. Następnie wbijamy jajka.

Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami, jeśli ich używamy. Smażymy, aż jaja zetną się w stopniu takim, jaki nam odpowiada. Danie przekładamy na talerz i posypujemy tartym serem.

Świeże zioła siekamy i dodajemy bezpośrednio przed zakończeniem smażenia. Możemy też posypać nim jajecznicę tuż przed podaniem. Serwujemy ze świeżym chlebem lub tostami.

Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis na chleb z chrupiącą skórką. A jeśli dysponujecie nadmiarem pieczarek , wykorzystajcie je w tym daniu . Z kurczakiem i szpinakiem tworzą naprawdę smaczną kompozycję.

jajecznica
jajecznica

Źródło zdjęcia: canva/piyato

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy