Jajecznica z boczkiem, pieczarkami i serem - idealny pomysł na śniadanie
Jajecznica to najprawdopodobniej jedno z najszybszych dań, po jakie można o poranku śniadanie. Z dodatkami jest nie tylko pożywna, ale też niewiarygodnie smaczna. Wypróbuj naszą wersję z pieczarkami, boczkiem i serem.
Wariantów jajecznicy może być tyle, ile osób ją przyrządzających. Każdy bowiem ma inne upodobania w kwestii stopnia ścięcia jaj oraz doboru dodatków lub przypraw. Zachęcamy do odejścia od przepisu podstawowego i wypróbowania ściętych jaj w towarzystwie podsmażonych pieczarek, chrupiącego boczku i sera.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszną jajecznicę z boczkiem i pieczarkami
Składniki:
-
5 jaj
-
100 g boczku wędzonego
-
2 średnie pieczarki
-
tarty ser żółty do posypania
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
ulubione zioła suszone i/lub świeże (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie obieramy je i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i podsmażamy na niej boczek. Gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy pieczarki. Podsmażamy zawartość patelni przez chwilę. Następnie wbijamy jajka.
Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami, jeśli ich używamy. Smażymy, aż jaja zetną się w stopniu takim, jaki nam odpowiada. Danie przekładamy na talerz i posypujemy tartym serem.
Świeże zioła siekamy i dodajemy bezpośrednio przed zakończeniem smażenia. Możemy też posypać nim jajecznicę tuż przed podaniem. Serwujemy ze świeżym chlebem lub tostami.
Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis na chleb z chrupiącą skórką. A jeśli dysponujecie nadmiarem pieczarek , wykorzystajcie je w tym daniu . Z kurczakiem i szpinakiem tworzą naprawdę smaczną kompozycję.
Źródło zdjęcia: canva/piyato
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku