kurczak z pieczarkami i szpinakiem
pixabay.com

Kurczak z pieczarkami i szpinakiem

kurczak ze szpinakiem, pieczarki, tortellini, sałatka, kolacja

kurczak z pieczarkami i szpinakiem

Kurczak z pieczarkami i szpinakiem z dodatkiem tortellini w śmietanowym sosie stworzą oryginalną sałatkę, idealną na kolację oraz spotkanie z przyjaciółmi.

Aby przygotować sałatkę z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami dla dwóch osób, potrzebujesz:
130 g tortellini (przepis na domowe tortellini znajdziesz poniżej)
filet z kurczaka,
150 g pieczarek,
100 g szpinaku,
125 ml śmietany 18% do sosów,
małą czerwoną cebulę,
2 ząbki czosnku,
łyżeczkę ziół prowansalskich,
łyżkę mąki do zagęszczenia sosu,
oliwę z oliwek do smażenia,
sól, pieprz


Tortellini ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do wystygnięcia.
Kurczaka pokrój w drobne kawałki, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Odstaw na 15 minut.
W tym czasie pokrój pieczarki, cebulę, posiekaj czosnek. Następnie smaż je na rozgrzanej patelni, aż pieczarki puszczą wodę, a cebulka i czosnek delikatnie się zarumienią.
Dodaj kurczaka i smaż przez ok 10 minut. Dodaj śmietanę i liście szpinaku.

W miseczce lub kubku wymieszaj mąkę z odrobiną wody i stopniowo dodawaj na patelnię do momentu, w którym sos stanie się gęsty. Dopraw solą i pieprzem i pozostaw do ostygnięcia.

Gotowy sos z kurczakiem i pieczarkami wymieszaj z tortellini.
Sałatka z aksamitnym, śmietankowym sosem gotowa!


Tortellini, czyli włoskie pierożki

Nadziewane są zwykle mięsem, szpinakiem lub serem. Składniki farszu możesz jednak komponować dowolnie. Do sałatki polecam przygotować tortellini ze szpinakiem, ponieważ dodatkowo wzmocni smak jednego z najzdrowszych warzyw.

Składniki na tortellini:
300g mąki pszennej,
200 ml ciepłej wody,
szczypta soli,
żółtko,
50 g masła.


Składniki na farsz szpinakowy:

300 g świeżego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
150 ml śmietany,
pieprz i sól


Mąkę wymieszaj z solą i żółtkiem. Dodaj masło, wodę i wyrób jednolite ciasto.
Następnie zawiń je w folię spożywczą i zostaw w suchym i ciepłym miejscu na pół godziny.
W tym czasie pokrój szpinak.
Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła i drobno posiekany czosnek.
Następnie dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem i duś przez ok 5 minut.
Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do zupełnego wystygnięcia.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój na kwadraty 4x4 cm.
W środek każdego kawałka nałóż po łyżeczce farszu, po czym sklej z sobą krawędzie ciasta.
Gotowe pierożki wrzuć do wrzątku i zaczekaj, aż wypłyną.

Smacznego!

Następny artykuł