Jajecznica z mlekiem - delikatne śniadanie
Szukasz pomysłu na błyskawiczne i lekkie śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek? Przygotuj delikatną jajecznicę z mlekiem. Jajka smażone na mleku są idealnie ścięte, wilgotne i puszyste. Poznaj przepis na jajecznicę z mlekiem- idealną na delikatne śniadanie.
Jajecznica z mlekiem jest doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie. Jest pożywna, ale jednocześnie bardzo lekka, ponieważ nie zawiera roztopionych tłuszczy. Jajecznicę zawsze smaż na wolnym ogniu i mieszaj delikatnie, aby otrzymać duże kawałki jajek. Energiczne mieszanie bardzo rozdrobni jajecznicę.
Jajecznicę z mlekiem możesz przygotować na dwa sposoby. Możesz podgotować mleko i dodać jajka, wtedy białka będą wyraźnie oddzielone od żółtek lub dokładnie wymieszać jajka z mlekiem przed wlaniem na suchą patelnię. Drugi sposób pozwoli na usmażenie jajecznicy w jednolitym kolorze.
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybkie i delikatne śniadanie- tu znajdziesz przepis na genialną owsiankę ze śliwkami i kakao, idealną na jesienne dni.
Przepis na jajecznicę z mlekiem
Składniki na 2 porcje:
6 jajek
125 ml mleka
sól, pieprz
Jak przygotować jajecznicę z mlekiem?
Mleko wlej na patelnię i delikatnie podgrzej, następnie wbij jajka, dopraw solą, pieprzem. Smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby powstała puszysta i wilgotna jajecznica.
Jajka podaj z pieczywem lub grzankami.
Smacznego.