Smakosze.pl
Jajka sadzone będą idealne

Pixabay / JINSIL0814

Kiedy solić jajko sadzone: przed czy po usmażeniu?

2 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajka można przygotować na wiele pysznych sposobów. Każdy z nich cechuje się wyjątkowymi walorami, obok których ciężko przejść obojętnie. Jajka sadzone najlepiej solić dopiero po zakończeniu smażenia. W przeciwnym przypadku na żółtku

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektóre formy podania są dla nas o wiele bardziej kuszące. Dobrym przykładem są, chociażby jajka sadzone. Już teraz przekonaj się jak przygotować je w idealny sposób.

Jajka sadzone, którym ciężko się oprzeć

Bez wątpienia jajka sadzone są jedną z najlepszych propozycji kulinarnych na śniadanie. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taki frykas. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak śniadaniowe jajka mogą wpłynąć na nasze zdrowie.

Dziś pod lupę weźmiemy jajka sadzone, które cieszą się sporym zainteresowaniem znacznej części wielbicieli kulinariów. Okazuje się, że mogę być jeszcze lepsze. Istnieje sprawdzona metoda, która pozwoli nam z łatwością przygotować idealne jajka sadzone.

Niektórzy solą jajka sadzone jeszcze na patelni. Mało kto zdaje sobie sprawę, że takie postępowanie można uznać za błąd. Wszystko dlatego, że sprawia ono, iż na żółtku mogą pojawić się przebarwienia. Taki widok z pewnością nie zachęca do pałaszowania. Jajka najlepiej posolić już na talerzu.

Idealne jajka sadzone nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki i postępować zgodnie z poniższymi wytycznymi. Na początku warto zastanowić się nad tym, jaki tłuszcz wykorzystać podczas smażenia.

(Pixabay / bpbowie )

Idealne jajka sadzone są w zasięgu ręki

Jajka sadzone najlepiej smażyć na maśle lub oleju rzepakowym. Możemy wykorzystać również oliwę, jednak pamiętajmy, że ma ona niską temperaturę spalania, w związku z tym lepiej nadadzą się wcześniej wskazane składniki.

Zanim rozpoczniemy smażenie, pamiętajmy, by umyć jajka. Rozbijamy je delikatnie. Nie powinniśmy wówczas przebić błony, która otacza żółtko. Oczywiście jajka umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Jeśli na białku zaczną pojawiać się pęcherzyki, to zmniejszamy ogień.  

Po dwóch minutach smażenia patelnię przykrywamy pokrywką. Dzięki temu zabiegowi całe białko powinno nam się ładnie ściąć. Jajka sadzone delikatnie zdejmujemy z patelni za pomocą szpatułki. Użycie widelca może je zniszczyć.  

Na samym końcu jajka przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać odrobinę posiekanego koperku. Warto pamiętać, że jajka mogą się nam przydać, kiedy będziemy chcieli przygotować prosty i niedrogi obiad.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne Przeboje; Kulinarna Pokusa

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >
owoce derenia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni owoce derenia?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy zimną wodę?

Czytaj więcej >
miód

Porady

Co oznacza biała piana w słoiku z miodem?

Czytaj więcej >
chleb

Porady

Jak należy mrozić chleb?

Czytaj więcej >

Porady

Zaskakująca ukryta funkcja obieraczki do warzyw

Czytaj więcej >