Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kiedy solić jajko sadzone: przed czy po usmażeniu?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 02.03.2021 01:00

Kiedy solić jajko sadzone: przed czy po usmażeniu?

Jajka sadzone będą idealne
Pixabay / JINSIL0814

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektóre formy podania są dla nas o wiele bardziej kuszące. Dobrym przykładem są, chociażby jajka sadzone. Już teraz przekonaj się jak przygotować je w idealny sposób.

Jajka sadzone, którym ciężko się oprzeć

Bez wątpienia jajka sadzone są jedną z najlepszych propozycji kulinarnych na śniadanie. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taki frykas. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak śniadaniowe jajka mogą wpłynąć na nasze zdrowie.

Dziś pod lupę weźmiemy jajka sadzone, które cieszą się sporym zainteresowaniem znacznej części wielbicieli kulinariów. Okazuje się, że mogę być jeszcze lepsze. Istnieje sprawdzona metoda, która pozwoli nam z łatwością przygotować idealne jajka sadzone.

Niektórzy solą jajka sadzone jeszcze na patelni. Mało kto zdaje sobie sprawę, że takie postępowanie można uznać za błąd. Wszystko dlatego, że sprawia ono, iż na żółtku mogą pojawić się przebarwienia. Taki widok z pewnością nie zachęca do pałaszowania. Jajka najlepiej posolić już na talerzu.

Idealne jajka sadzone nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki i postępować zgodnie z poniższymi wytycznymi. Na początku warto zastanowić się nad tym, jaki tłuszcz wykorzystać podczas smażenia.

(Pixabay / bpbowie )

Idealne jajka sadzone są w zasięgu ręki

Jajka sadzone najlepiej smażyć na maśle lub oleju rzepakowym. Możemy wykorzystać również oliwę, jednak pamiętajmy, że ma ona niską temperaturę spalania, w związku z tym lepiej nadadzą się wcześniej wskazane składniki.

Zanim rozpoczniemy smażenie, pamiętajmy, by umyć jajka. Rozbijamy je delikatnie. Nie powinniśmy wówczas przebić błony, która otacza żółtko. Oczywiście jajka umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Jeśli na białku zaczną pojawiać się pęcherzyki, to zmniejszamy ogień.  

Po dwóch minutach smażenia patelnię przykrywamy pokrywką. Dzięki temu zabiegowi całe białko powinno nam się ładnie ściąć. Jajka sadzone delikatnie zdejmujemy z patelni za pomocą szpatułki. Użycie widelca może je zniszczyć.  

Na samym końcu jajka przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać odrobinę posiekanego koperku. Warto pamiętać, że jajka mogą się nam przydać, kiedy będziemy chcieli przygotować prosty i niedrogi obiad.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne Przeboje; Kulinarna Pokusa

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka