Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:49

Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Projekt bez tytułu (14)
canva/gbh007

Kotlety schabowe to nasz narodowy przysmak. Delikatne, dobrze rozbite mięso w chrupiącej i złocistej panierce jest już symbolem niedzielnego obiadu, świąt i większych uroczystości. Kotlety schabowe są bardzo smacznym i prostym mięsem, jednak łatwo można je spalić. Jak długo smażyć kotlety schabowe? Jak przygotować je do smażenia?

Do kotletów potrzebujesz świeżego kawałku schabu bez kości, najlepiej bez przerostów i łykowatych części. Każdy kawałek mięsa musisz bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem na cieniutkie kotlety. Im grubszy schab, tym większe prawdopodobieństwo, że kotlet będzie spalony z zewnątrz i surowy i twardy w środku.

Aby bułka tarta dobrze trzymała się schabu, przygotuj panierkę nie tylko z jajka i bułki. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce, tak przygotowana panierka wychodzi za każdym razem, jest złocista, chrupiąca i nie odchodzi od mięsa.

Kotlety przed panierowaniem dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Możesz również dodatkowo zmiękczyć mięso. W tym celu kotlety umieść w misce, zalej je mlekiem z liściem laurowym i małym kawałkiem cebulki i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, następnie osusz i przygotuj panierkę.

Kotlety schabowe z ziemniakami z koperkiem i zasmażaną kapustą z kminkiem to doskonały zestaw obiadowy dla całej rodziny. Mięso równie dobrze smakuje z talarkami, ziemniakami opiekanymi i frytkami.

Chcesz dowiedzieć się również, jak smażyć inne mięso? W tym artykule dowiesz się, jak długo smażyć mielone, aby wyszły idealnie.

Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Kotlety schabowe zawsze smaż na maśle klarowanym, smalcu lub oleju słonecznikowym lub rzepakowym, ponieważ mają wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu nie spalisz mięsa. Nigdy też nie przykrywaj kotletów pokrywką. Para wodna rozmiękczy panierkę, a ta odklei się od mięsa.

Kotlet schabowy w panierce z ziemniakami, kapustą i grzybami

Kotlety schabowe smaż od 2 do 4 minut z jednej strony, w zależności od grubości mięsa. Delikatny schab będzie usmażony, delikatny w środku i z chrupiącą skórką.