Jak długo smażyć kotlety mielone?
Kotlety mielone to pomysł na szybki i wyjątkowo smaczny obiad dla całej rodziny. Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe jest delikatne w środku, ale chrupiące na zewnątrz. Kotlety można jednak przypalić lub sprawić, że zaczną się dusić na patelni. Jak długo smażyć kotlety mielone, aby wyszły idealnie?
Kotlety mielone przygotujesz w kilka chwil, z bardzo prostych składników, takich jak jajko, czerstwa bułka, zioła prowansalskie i oczywiście mięso. Do kotletów mielonych zawsze wybieraj mięso najwyższej jakości o dużej zawartości tłuszczu. Może to być mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe.
Nie kupuj gotowego mięsa mielonego garmażeryjnego z marketu, ponieważ zawiera dużo wody i kotlety będą się dusić, a nie smażyć na patelni, przez co zmieni się ich smak i z pewnością przypalą się na patelni. Do kotletów najlepszy jest kawałek łopatki wieprzowej lub wołowiny bez kości, którą zmielisz samodzielnie w domu.
Kotlety mielone smakują doskonale z tłuczonymi ziemniakami oraz burakami. Tu poznasz przepis na domowe buraczki zasmażane z jabłkiem przepisu Jacka Kuronia.
Jak długo smażyć kotlety mielone?
Do smażenia kotletów wykorzystaj masło klarowane lub olej o wysokiej temperaturze dymienia. Kotlety smaż na patelni partiami, mięso musi się luźno smażyć i nie może się stykać.
Smażenie kotletów trwa około 10-15 minut, w zależności od ich grubości. Na dużej ilości oleju smaż kotlety po 2-3 minuty z każdej strony, aby nabrały ładnego koloru, następnie zmniejsz gaz i smaż 5 minut z każdej strony.
Po tym czasie ponownie ustaw większą moc gazu i smaż przez 3 minuty aby skórka zrobiła się chrupiąca.
Smacznego.