Smakosze.pl
Jak długo smażyć kotlety mielone?

canva/innadodor

Jak długo smażyć kotlety mielone?

4 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlety mielone to pomysł na szybki i wyjątkowo smaczny obiad dla całej rodziny. Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe jest delikatne w środku, ale chrupiące na zewnątrz. Kotlety można jednak przypalić lub sprawić, że zaczną się dusić na patelni. Jak długo smażyć kotlety mielone, aby wyszły idealnie?

Kotlety mielone przygotujesz w kilka chwil, z bardzo prostych składników, takich jak jajko, czerstwa bułka, zioła prowansalskie i oczywiście mięso. Do kotletów mielonych zawsze wybieraj mięso najwyższej jakości o dużej zawartości tłuszczu. Może to być mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe.

Nie kupuj gotowego mięsa mielonego garmażeryjnego z marketu, ponieważ zawiera dużo wody i kotlety będą się dusić, a nie smażyć na patelni, przez co zmieni się ich smak i z pewnością przypalą się na patelni. Do kotletów najlepszy jest kawałek łopatki wieprzowej lub wołowiny bez kości, którą zmielisz samodzielnie w domu.

Kotlety mielone smakują doskonale z tłuczonymi ziemniakami oraz burakami. Tu poznasz przepis na domowe buraczki zasmażane z jabłkiem przepisu Jacka Kuronia.

Jak długo smażyć kotlety mielone?

Do smażenia kotletów wykorzystaj masło klarowane lub olej o wysokiej temperaturze dymienia. Kotlety smaż na patelni partiami, mięso musi się luźno smażyć i nie może się stykać.

Smażenie kotletów trwa około 10-15 minut, w zależności od ich grubości. Na dużej ilości oleju smaż kotlety po 2-3 minuty z każdej strony, aby nabrały ładnego koloru, następnie zmniejsz gaz i smaż 5 minut z każdej strony.

Po tym czasie ponownie ustaw większą moc gazu i smaż przez 3 minuty aby skórka zrobiła się chrupiąca.

Smacznego.

Kotlety mielone z ziemniakami i burakami

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >