Smakosze.pl
Jak doprawiać rosół, aby zawsze wychodził pyszny?

canva/Filippo Carlot

Jak doprawiać rosół, aby zawsze wychodził pyszny? Dzięki nim każdy garnek zniknie w chwilę

15 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Doprawianie rosołu do najłatwiejszych nie należy. Oprócz bogatego wyboru dodatków, z których nierzadko trudno wyłonić te najsmaczniejsze, pamiętać należy o odpowiednim użyciu przypraw. Część z nich może zmienić smak dania, jeśli zbyt długo pozostanie w wywarze. Tak jest w przypadku liścia laurowego, który należy usunąć tuż po przyrządzeniu zupy.

Odpowiednie doprawianie rosołu jest sztuką. Nie wystarczy wsypanie wybranych przypraw w ilości podanej w przepisie. Warto dowiedzieć się jak używać poszczególnych dodatków i jakich efektów możemy spodziewać się po ich zastosowaniu. Podpowiadamy, co sprawi, że rosół będzie pyszny.

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

CZYTAJ DALEJ

Tradycyjne przyprawy do rosołu

Doprawianie rosołu może wydawać się proste. Są jednak szczegóły, o które warto zadbać, by danie stało się więcej niż smaczne. Używany przez nas zestawu przypraw to jeden z czynników, który może wpłynąć na efekt.

Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i lubczyk to podstawa

Wielu smakoszy wlewa do rosołu maggi. Wspominaliśmy już, dlaczego warto z tego dodatku zrezygnować. Smakowitą alternatywą jest lubczyk. Najlepszy będzie oczywiście świeży, lecz nie zawsze mamy go pod ręką. Warto przygotować domową pastę z tego zioła, by móc wzbogacać nią dania.

Równie istotny będzie dodatek liści laurowych. Najlepiej jest wybierać przyprawę o wysokiej intensywnym, oliwkowo-zielonym kolorze. Warto pamiętać o tym, by wyjąć ją tuż po przygotowaniu zupy. Jeśli o tym zapomnimy, doprawianie rosołu zakończy się nadaniem mu nieprzyjemnej goryczki.

Do podstawowej mieszanki włączamy też ziele angielskie i pieprz. Warto dodać je w całości, bo zdążą uwolnić aromat do płynu w czasie gotowania. Ziele wraz z liściem laurowym stanowi niezwykle przyjemną kompozycję. Pieprz natomiast sprawi, że danie będzie rozgrzewające i pobudzi metabolizm.

Doprawianie rosołu nietypowymi składnikami

Odkrywanie nowych smaków może sprawić, że znajdziemy własny ulubiony wariant rosołu. Nie każdy jednak może mieć wyczucie, które dodatki będą dobrze współgrały z podstawową kompozycją.

Grzyby i sos sojowy naturalnie wzmocnią smak rosołu

Jednym z łatwiejszych w użyciu dodatków będą suszone grzyby i sos sojowy. Składniki te nadadzą głębokiego smaku umami. Suszone skarby lasu powinno się wymoczyć w wodzie przed wrzuceniem i gotować z wywarem od początku jego przyrządzania.

Sos sojowy warto wlać pod koniec gotowania, jeszcze przed soleniem dania. Sam w sobie jest słony i może stanowić aromatyczny zamiennik podstawowej kuchennej przyprawy. Zazwyczaj już dwie łyżki na garnek zupy znacząco wpływają na nadanie daniu głębi.

Doprawianie rosołu do przygotowania go w wersji wyjątkowo aromatycznej

Mniej popularnymi przyprawami w kawałku, które znacznie zmienią smak rosołu, będą imbir, goździki, cynamon czy anyż. Ich dodanie sprawi, że nabierze on przyjemnych korzennych aromatów, idealnych do przygotowania azjatyckich wersji zupy.

Dodatki te należy dodawać z rozwagą, na samym początku przyrządzania zupy. Anyż na przykład potrafi zdominować smak nawet dużej ilości płynu jeśli użyjemy więcej niż jedną gwiazdkę. W mieszankach o bogatym aromacie dobrze sprawdzi się też zmiażdżony czosnek.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na nietypowe rosoły. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić go bez mięsa, wyjaśniając, które przyprawy sprawią, że brak ten będzie niezauważalny. Jest tam również materiał zawierający sprawdzoną metodę na doprawianie rosołu ostrą papryką.

Doprawianie rosołu to sztuka

canva/momole

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: arkanasmaku

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Sześć sposobów, szczególnie dobre są pierogi

Czytaj więcej >
masa na kotlety mielone

Porady

Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >
ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >