Domowa pasta z lubczyku do zup. Zapomnij o sztucznych wzmacniaczach smaku

Zupy takie jak rosół czy pomidorowa, często doprawiane są przyprawą Maggi w płynie, która bazuje na smaku lubczyku. Warto jednak zrezygnować z kupnych dodatków do zup, ponieważ pełne są niezdrowej chemii. Niżej zdradzamy jak przygotować pastę z lubczyku, która podkręci smak każdej zupy.
Lubczyk pasuje smakowo i aromatycznie do wielu różnych zup, choć najczęściej dodaje się go do rosołu. To właśnie to zioło stanowiło niegdyś podstawę Maggi - dzisiaj producent wytwarza znaną przyprawę przy użyciu substytutów i chemii.
Domowa pasta z lubczyku doskonale wzmocni smak rosołu i każdej innej zupy, do której się ją doda. Jeśli chcesz przechowywać ją nawet rok, pokryj ją w słoiku olejem. Warstwa tłuszczu stworzy barierę, która uchroni przed psuciem.
Przepis na pastę z lubczyku
Składniki:
2 duże pęczki świeżego lubczyku
3 łyżeczki soli kamiennej
3 łyżki oleju
Świeże pęczki lubczyku umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie odłóż je do całkowitego wyschnięcia. Następnie oddziel liście od łodyg, jeśli masz starsze zioło - przy młodym lubczyku pomiń ten etap.
Rozdrobnioną roślinę wrzuć do blendera o dużej mocy. Dodaj do nich sól oraz olej, a następnie zacznij miksować. Gdy wszystkie kawałki lubczyku rozdrobnią się i utworzą gładką pastę, przerwij miksowanie.
Przełóż pastę do dobrze wymytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Pozostaw około 3 cm przestrzeni od pasty do rantu słoika. Zalej pastę olejem, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent na złocisty rosół. Ten tekst wyjawia, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko.

Źródło zdjęcia: canva/Sebalos, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Źródło: przyslijprzepis



































