Jak gastronomia oszukuje klientów?
Paragon w formie kartki z notatkami nie jest standardowym rachunkiem, który otrzymujemy po wizycie w restauracji. Okazuje się, że tego typu praktyki są niezgodne z prawem i grożą za nie kary. „Paragony kelnerskie” mogą być coraz częstszym zjawiskiem. Za ich sprawą restauracje unikają płacenia podatków.
Zazwyczaj po zjedzeniu posiłku w restauracji kelner przynosi nam paragon. Niekiedy naszym oczom może ukazać się kawałek kartki z odręcznie sporządzonymi notatkami. Warto pamiętać, że tego typu dokument nie jest równoznaczny z otrzymaniem paragonu.
„Paragony kelnerskie” w polskich restauracjach
Praktycznie po każdej legalnej transakcji klienci otrzymują paragon, który jest jej potwierdzeniem. Nie inaczej sytuacja wygląda w restauracjach. Jednak niektóre przybytki stosują niedozwolone praktyki.
Niedawno wspominaliśmy o tym, jak paragon z pizzerii wywołał nie lada konsternację. Klient jednej z restauracji również nie krył zdziwienia, gdy w jego ręce zamiast standardowego rachunku znalazła się kartka uzupełniona odręcznym pismem.
Mężczyzna podzielił się swoim doświadczeniem z portalem Money. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie rachunku wykorzystane powyżej. Okazuje się, że taki dokument nie jest tym samym co paragon fiskalny i daje on furtkę do oszustwa podatkowego.
- Z obserwacji rynku, jak również z informacji przekazanych przez obywateli wynika, że niektórzy podatnicy nie stosują się do obowiązku wydawania paragonów z kasy fiskalnej. Zauważalna jest praktyka wydawania klientom tzw. rachunku lub paragonu kelnerskiego, w miejsce paragonu fiskalnego - wyjaśnia mł. asp. Edyta Chabowska, rzecznik prasowy Izby Administracji Skarbowej w Rzeszowie, przytaczana przez portal Money.
Niepozorny paragon stwarza spore problemy
Jeśli w nasze ręce po płatności za posiłek nie trafia paragon fiskalny, wówczas najprawdopodobniej dany przychód restauracji nie jest opodatkowany. Pozwala to na ukrycie realnych dochodów lokalu.
Warto nadmienić, że „paragon kelnerski” może być wykorzystywany wyłącznie do rozliczeń restauratorów ze swoimi pracownikami. Tym samym nie jest dozwolone, by zastępował on standardowy paragon fiskalny.
- Jeśli w ślad za paragonem kelnerskim nie zostanie wydany klientowi paragon fiskalny, to znaczy, że transakcja prawdopodobnie nie została zarejestrowana na kasie fiskalnej. Wydanie rachunku lub paragonu kelnerskiego zamiast paragonu fiskalnego świadczyć może o ukrywaniu prawdziwych obrotów przedsiębiorcy - tłumaczy Małgorzata Brzoza, rzecznik prasowy Izby Administracji Skarbowej w Szczecinie, przytaczana przez portal Money.
Nieprawidłowy paragon może oznaczać problemy dla właściciela restauracji, kierownika zmiany i kelnera. Z uwagi na straty wywołane przez pandemie, takie próby obejścia przepisów mogą zdarzać się częściej. Jakiś czas temu informowaliśmy o wzroście cen w lokalach gastronomicznych.
Canva / MNstudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Money