Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Jakie są właściwości mleka zsiadłego?
Adam Moskal
Adam Moskal 06.04.2021 02:00

Jakie są właściwości mleka zsiadłego?

Zsiadłe mleko ma mnóstwo pozytywnych właściwości
wikimedia.com/Kagor; CC 3.0

Zsiadłe mleko zawdzięcza swoje właściwości bakteriom kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. W efekcie ich pracy mleko kwaśnieje, wysyca się dwutlenkiem węgla i kwasem mlekowym - ten ostatni jest bardzo cenny dla odpowiedniej pracy układu pokarmowego.

Dzisiaj nie ma już zbyt wielu fanów zsiadłego mleka - jego charakterystyczny kwaśny smak i bryłkowata konsystencja sprawiają, że mnóstwo osób nie jest w stanie go wypić. Warto się mimo wszystko przemóc, aby móc czerpać z niego same dobro.

Na co pomaga zsiadłe mleko?

Przede wszystkim każdy fan zsiadłego mleka może pochwalić się lepszym działaniem układu pokarmowego. Bakterie kwasu mlekowego żyją również w naszych jelitach, dlatego dostarczanie ich z tym probiotykiem poprawia kondycje flory bakteryjnej. 

Dodatkowo kwas mlekowy pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, dlatego proces trawienia i przyswajania substancji odżywczych jest znacznie lepszy. Trawienie i metabolizm ulegają wyjątkowej poprawie, więc jeśli chcesz przy okazji zrzucić kilka kilogramów, sięgnij po zsiadłe mleko. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, ile razy bezpiecznie można odgrzewać jedzenie ze świąt. W tym tekście z kolei prezentujemy zalety picia soku z brzozy, który pozwala zachować zdrowie na dłużej.

Warto także pamiętać, że zsiadłe mleko zmniejsza dolegliwości ze strony alergii, ułatwia trawienie laktozy, chroni żołądek przed wrzodami, wspomaga jelita podczas walki z zaparciami czy biegunkami, a także powstrzymuje rozwój przeróżnych grzybic, głównie candydozy.

Źródło: Lisovskaya, Getty Images

Zastosowanie zsiadłego mleka w kuchni

Mało kto wie, że produkt ten świetnie spisuje się podczas marynowania mięs. Kwaśne środowisko oraz obecność enzymów zmiękczają włókna mięśniowe, przez co kotlet czy pieczeń jest o wiele delikatniejsza podczas jedzenia. Może stanowić także zamiennik tłuszczu w wypiekach. 

Nie ma jednak nic lepszego, jak wlanie dobrze schłodzonego zsiadłego mleka do wysokiej szklanki i podanie jej do ziemniaków z koperkiem oraz sadzonymi jajkami. Danie to najczęściej jemy latem, gdy nie mamy siły na długie gotowanie. 

Co zawiera zsiadłe mleko?

W produkcie tym można znaleźć spore ilości wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki i sodu, a także śladowe ilości minerałów, takich jak selen, cynk, molibden, kobalt i jod. Pijąc takie mleko, dostarczamy także wiele witamin: witamina A, witaminy z grupy B oraz D i K. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie.pl; dietetycy.org.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Mleko