Jak i kiedy rozmrażać lodówkę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Lodówka jest jednym z podstawowych sprzętów gospodarstwa domowego. Stanowi zwykle centrum naszej kuchni, bo właśnie w niej kryją się produkty spożywcze i potrawy. By jednak ten sprzęt działał, jak należy, trzeba go co jakiś czas czyścić. Większość osób zapomina o tym, by robić to w odpowiednich odstępach czasu. Błąd może przyczynić się do większego zużycia prądu, co z kolei odbije się na zasobności naszych portfeli. W lodówce przechowujemy żywność, dlatego ważne jest, by utrzymać ten sprzęt w odpowiedniej higienie. Zaleca się czyszczenie lodówki raz na 1-2 tygodnie. Przynajmniej raz na pół roku powinniśmy też rozmrozić zamrażarkę. Dzięki temu będzie ona skuteczniej mroziła, nie pochłaniając nadmiaru prądu.
Jak i kiedy rozmrażać lodówkę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Przed przystąpieniem do rozmrażania lodówki, należy wyłączyć ją z prądu, a pokrętło termostatu ustawić na pozycję „0”. Wtedy opróżniamy lodówkę łącznie z zamrażarką.
Zamrożone produkty najlepiej jest umieścić w torbach termicznych i trzymać w chłodnym miejscu. Jesienią i zimą warto wynieść je na balkon. Jeśli zaś nie masz specjalnych toreb na mrożonki, zamrożone mięso czy potrawy możesz zawinąć w ręczniki albo gazety.
Po opróżnieniu lodówki i zamrażarki wyjmujemy z nich szuflady i półki, dokładnie je myjemy, płuczemy i osuszamy. W tym czasie drzwi lodówki i zamrażarki powinny być otwarte. Trzeba jednak zabezpieczyć podłogę wokół lodówki, bo będzie z niej wyciekać woda. Można więc pod nią podstawić tacę albo podłożyć ręczniki.
Niektórzy dla przyspieszenia procesu rozmrażania ogrzewają wnętrze zamrażarki suszarką lub wstawiają do niej garnki z gorącą wodą. Jednak zdaniem producentów, lodówka powinna rozmrażać się sama.
W czasie rozmrażania z komory możesz usuwać lód i spływającą wodę. Gdy już cała zamrażarka nie będzie miała lodu, umyj ją wodą z płynem do naczyń, a potem przetrzyj wodą z octem. Na koniec wytrzyj całość do sucha. Pamiętaj też o umyciu drzwi lodówki i zamrażarki. Szczególnie zadbaj o uszczelki, na koniec wytrzyj je do sucha.
Do czystej lodówki włóż półki i szuflady, umieść na swoim miejscu żywność, włącz lodówkę. Przy wkładaniu produktów do lodówki, sprawdź ich datę przydatności do spożycia, a także wygląd mrożonek. Wyrzuć to, co już nie nadaje się do spożycia.
Planowane rozmrażanie
Rozmrożenie lodówki warto zaplanować kilka tygodni wcześniej. Przyjmujemy wtedy, że zamiast dokupować świeże mięso czy warzywa, zużywamy te, które znajdują się w zamrażarce. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko zepsucia się dobrej żywności.
Wiadomo bowiem, że po wyjęciu z zamrażarki produkty wolniej lub szybciej rozmrażają się, a raz rozmrożonej żywności nie powinniśmy ponownie zamrażać. Może to być bowiem przyczyną zatrucia pokarmowego.
Zamrażarkę można też oczyszczać etapami, tzn. opróżniać po jednej szufladzie i po umyciu zapakować do niej mrożoną żywność. Kiedy już w ten sposób oczyścisz wszystkie szuflady, możesz je w całości zawinąć w ręczniki, wynieść w chłodne miejsce i przystąpić do rozmrożenia samej komory zamrażarki.
Na naszej stronie często podpowiadamy, jak poradzić sobie z kuchennymi wyzwaniami. Sprawdź, jakich produktów nie należy zamrażać, a także jak pozbyć się przykrych zapachów z lodówki.
Źródło zdjęcia: canva/Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekko pikantna surówka z marchewki, jabłka, chrzanu i śmietany
Jak gotować ziemniaki, które dodajemy do zupy?
Źródło: perfekcyjnawdomu Zapraszamy na nasz Instagram