Smakosze.pl Porady Jak mrozić chleb, żeby zachował jędrność i świeżość? 1 trick bije inne na głowę
canva/SMarina

Jak mrozić chleb, żeby zachował jędrność i świeżość? 1 trick bije inne na głowę

23 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, jak mrozić chleb, żeby zachował jędrność i świeżość? Jeden trick bije inne na głowę. Chleb wystarczy bowiem wcześniej pokroić na kawałki. Po rozmrożeniu będzie dokładnie taki, jak przed włożeniem do zamrażarki. W ten sposób możesz mieć na śniadanie świeże pieczywo, nawet bez wychodzenia z domu.

Mrożenie chleba jest bardzo dobrą metodą utrwalania go. W ten sposób można przechować nadmiar pieczywa lub przedłużyć jego świeżość do następnego dnia lub dłużej. Pieczywo po upieczeniu dość szybko traci świeżość i chrupkość. Jednak, gdy zamrozimy je jeszcze świeże, dokładnie takie samo będzie po rozmrożeniu.

W jaki sposób mrozić chleb?

Mrożąc pieczywo, trzeba pamiętać o tym, że im świeższe włożymy je do zamrażarki, to tak samo świeże będzie po rozmrożeniu. Najlepiej więc mrozić chleb, który jest jeszcze chrupki, ale oczywiście dobrze wystudzony.

Przed mrożeniem chleb warto też pokroić na kawałki. Mogą to być kromki lub porcje chleba, które wystarczają na jeden raz, np. na śniadanie. W ten sposób za każdym razem możesz jeść superświeże pieczywo.

Porcje chleba ułóż np. na tacy i włóż do zamrażarki, by dobrze zamarzły. Potem włóż je do foliowych woreczków, szczelnie zamknij i ponownie schowaj do zamrażarki.

Co jest ważne przy mrożeniu chleba?

Pamiętajcie, że mrożenie nie odświeży chleba. Jeśli więc poddacie mrożeniu już nie najświeższe pieczywo, to takie też ono będzie po rozmrożeniu.

W czasie przechowywania w zamrażarce pieczywo powinno być szczelnie zamknięte w torebce do zamrażania. Inaczej nawet w tak niskiej temperaturze może obeschnąć.

Jeśli chcesz mieć świeży chleb na rano, zamrożone pieczywo wyjmij z zamrażarki przed pójściem spać. Pozostaw je w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym, foliowym woreczku.

Poznaj przepis Makłowicza na chrupiący chleb . Dowiedz się też, jak należy przechowywać chleb, by nie pleśniał .

chleb
canva/smileitsmccheeze

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pl.newsner

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy