Smakosze.pl
Gdzie przechowywać chleb?

canva/ff-photo

Co zrobić, aby chleb długo zachował świeżość i nie pleśniał? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Odpowiedź na pytanie, gdzie przechowywać chleb wcale nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Pieczywo zazwyczaj trafia do chlebaka lub papierowego woreczka, ale czy to najlepsze rozwiązanie? Jedno jest pewne - wybrane przez nas miejsce musi być suche. Podpowiadamy jak je znaleźć.

Wielu z was z pewnością zastanawia się jak przechowywać chleb. Okazuje się, że łatwo popełnić na tym polu błąd. Wiemy, jak przedłużyć świeżość zakupionych w piekarni wyrobów i uniknąć szybkiego pleśnienia chleba.

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy

CZYTAJ DALEJ

Gdzie przechowywać chleb?

Świeże pieczywo powinno by trzymane w suchym miejscu, o temperaturze od 18 do 22 stopni Celsjusza. Tego warunku nie spełnia lodówka, do której wiele z nas wkłada chleb po przyniesieniu go do domu.

Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie umieszczenie wypieków w chlebaku. Nie każdy jednak ma na niego miejsce na kuchennym blacie, a o ten pojemnik trzeba również odpowiednio dbać.

W takim przypadku sprawdzą się woreczki lniane lub bawełniane, które nie tylko umożliwią prawidłową cyrkulację powietrza, ale też ochronią wypieki przed wysychaniem i pleśnieniem. Pieczywo umieszczone w takim opakowaniu warto włożyć do szafki czy szuflady.

Są miejsca, w których chleb szybko się zepsuje

Najgorszym możliwym wyborem jest umieszczenie pieczywa w foliowej torebce i w lodówce. Takie opakowanie nie zapewni odpowiedniej cyrkulacji powietrza. W konsekwencji w otoczeniu chleba wilgoć będzie się zbierała jeszcze chętniej, doprowadzając do jego przedwczesnego pleśnienia.

Często po zakupie chleb z reklamówki wyjmujemy i przekładamy go do chlebaka. To dobra praktyka, ale nie spełni swego zadania, jeśli będzie on brudny. Musimy pojemnik regularnie oczyszczać, by nie rozwijały się w nim drobnoustroje. Skorzystajcie z naszej instrukcji, a domowy chleb będzie was cieszył znacznie dłużej.

Jak przechowywać chleb?

canva/Nataliia_Pyzhova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: putka, garneczki

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >