Smakosze.pl
zastawa stołowa

canva/pixelshot

Jak czyścić i polerować zastawę stołową na błysk? Domowe rozwiązania

11 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Za kilka dni święta, czas więc na końcowe przygotowania. Dlatego powiemy wam, jak czyścić i polerować zastawę stołową na błysk. Zdradzimy wam proste, domowe rozwiązania. Jedno z nich polega na użyciu pasty do zębów i miękkiej szmatki. Poznajcie też inne sposoby, dzięki którym naczynia będą lśniły, jak nigdy.

Niektóre naczynia myjecie w zmywarce, inne ręcznie. Jednak w obu przypadkach zdarza się, że talerze i szklanki nie są idealnie czyste i lśniące. Często pozostają na nich smugi i matowy nalot, co wynika np. z twardej wody albo niedokładnego spłukania.

jajko po wiedeńsku

Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad

CZYTAJ DALEJ

Matowe naczynia niestety nie prezentują się ładnie na stole i mało zachęcają do jedzenia. Dlatego warto dołożyć starań, by przywrócić im blask. Jak się okazuje, nie jest to wcale trudne i to bez użycia nadzwyczajnych środków.

Jak czyścić i polerować zastawę stołową na błysk?

Jeśli na szklankach czy kieliszkach zauważycie rysy, możecie spróbować je usunąć przy pomocy wybielającej pasty do zębów. Trzeba nałożyć jej trochę na miękką szmatkę i pocierać rysę, aż zniknie. W ten sposób dadzą się usunąć płytkie zarysowania. Głębsze niestety są trudne do zlikwidowania.

Kamień i osad z naczyń można usunąć przy pomocy szmatki zwilżonej w occie. Ewentualnie taką szmatką można owinąć naczynie i pozostawić je na kilka minut. Potem trzeba je dokładnie spłukać i wytrzeć do sucha. Uporczywe osady można zaś wyczyścić gęstą pastą z soli i octu. Wystarczy ją nałożyć na zabrudzenie, pozostawić na godzinę, a potem umyć i opłukać.

Szkło może ulec zmatowieniu pod wpływem długiego działania na nie gorącej wody. Lepiej więc myć je ciepłą wodą. Zmatowiałe szkło można namoczyć w wodzie z dużą ilością skórki z cytryny lub z dodatkiem kilku kropel amoniaku. Potem naczynia trzeba umyć z płynem do naczyń, dokładnie wypłukać i wypolerować.

Jeśli na naczyniach pojawią się odbarwienia, można je spróbować usunąć, namaczając je w gorącej wodzie z dodatkiem obierek z ziemniaków. Do polerowania szklanej zastawy należy użyć lekko zwilżonej szmatki z mikrofibry, bawełny lub irchy albo nylonowych rajstop. Najlepiej polerować naczynia, które już wyschły.

Kilka wskazówek dotyczących mycia naczyń

Naczyń ręcznie malowanych czy kryształowych nie należy myć w zmywarce. Może to bowiem usunąć dekoracje lub spowodować zmatowienie naczyń.

W zmywarce należy myć tylko te naczynia, które są przeznaczone do czyszczenia w ten sposób. Informację taką znajdziecie zwykle na naczyniu.

Myjąc naczynia w zmywarce, trzeba je delikatnie ustawiać na stojakach, uważając, by ich nie obić. Naczynia powinny też stać stabilnie, bo pod wpływem ciśnienia wody mogą się poprzewracać i stłuc.

Do mycia w zmywarce należy używać łagodnych detergentów oraz środków nabłyszczających. Do ręcznego mycia nie należy stosować szorstkich gąbek ani ściereczek. Mogą one bowiem porysować powierzchnię naczyń.

Z naszej strony dowiesz się też, jak wyczyścić sztućce, a także, jak usunąć kamień z czajnika.

pasta do zębów

pasta do zębów

Źródło zdjęcia: canva/Billion Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krosno, brw

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >
herbata z miodem

Porady

Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń

Czytaj więcej >
Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >