Jak najlepiej przyrządzać grzyby? Jesienny rarytas niektórym zupełnie nie służy
Któż z nas nie kocha grzybów? W sezonie jesiennym wprost prosi się, aby dodawać je do różnych potraw. Okazuje się jednak, że nie każdy sposób ich przyrządzenia jest tak samo dobry dla naszego zdrowia. Dowiedz się więcej o powodach, dla których smażenie grzybów lepiej zastąpić innymi metodami obróbki.
Grzyby, mimo swoich niewątpliwych walorów smakowych, mogą powodować problemy żołądkowe. Aby zminimalizować ryzyko ich wystąpienia, warto przyjrzeć się bliżej temu, jak najlepiej przygotować je do jedzenia.
Niestety istnieją grupy osób, które nie powinny spożywać grzybów niezależnie od tego czy są smażone, duszone czy gotowane. Powinny one zniknąć z jadłospisu osób zmagających się z chorobami nerek i wątroby, osób wykazujących reakcje uczuleniowe, kobiet w ciąży a także osób starszych oraz dzieci poniżej 12 roku życia.
Jaki sposób przygotowania grzybów jest najlepszy?
Przy wszystkich swoich pozytywach, grzyby pozostają pożywieniem ciężkostrawnym. Powodem takiego stanu rzeczy jest obecność chityny w grzybach. Chityna to związek przypominający celulozę, którego ludzki organizm nie jest w stanie strawić.
Ciężkostrawną naturę grzybów możemy zminimalizować przez odpowiednio wybraną metodę ich obróbki. O ile to tylko możliwe, powinniśmy unikać jedzenia grzybów smażonych. Poprzez wchłanianie tłuszczu smażone grzyby drastycznie zwiększają swoją kaloryczność. Mogą też powodować wzdęcia i problemy żołądkowe.
W przypadku grzybów najlepiej postawić na duszenie lub gotowanie. Dodatek przypraw takich jak majeranek, tymianek, kminek, czy rozmaryn poprawią pracę naszego układu pokarmowego i wpłyną pozytywnie na trawienie. Unikajmy natomiast dodatku śmietany, tłustego mięsa lub alkoholu. Wszystkie te produkty niepotrzebnie wydłużają czas niezbędny na trawienie posiłku.
Jakie wartości odżywcze mają grzyby?
Przez długi czas grzybom towarzyszył mit o ich rzekomej zerowej wartości odżywczej. Okazuje się to jednak nieprawdą. Grzyby są bowiem bogatym źródłem białka, witamin i minerałów.
Białko zawarte w grzybach jest materiałem budulcowym dla naszego organizmu, a także odgrywa ważną rolę w regulacji gospodarki hormonalnej i wytwarzaniu enzymów.
Przy całym swoim bogactwie grzyby pozostają pożywieniem niskokalorycznym. Ponieważ składają się głównie z wody, można spożywać je również na diecie odchudzającej.
Więcej o gotowaniu grzybów zdradzamy tutaj. Suszone grzyby dłużej pozostaną aromatyczne, jeśli zastosujesz się do kilku prostych wskazówek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: