Smakosze.pl
przypalony garnek

canva/SingerGM

Jak najszybciej wyczyścić przypalony garnek?

8 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

W kuchni o przypalenie garnka wcale nietrudno. Wystarczy chwila zagapienia, zwłaszcza jeśli w środku gotuje się właśnie potrawa lubiąca przywierać do dna. A wiecie jak najszybciej wyczyścić przypalony garnek? Mamy na to kilka domowych sposobów. Dzięki nim twoje garnki znów będą jak nowe i to bez rujnowania się na specjalne środki czyszczące.

W ostatnich latach w naszych kuchniach sporo się zmieniło. Coraz rzadziej spotyka się w nich garnki emaliowane, nie mówiąc już o aluminiowych. Teraz dominują naczynia ze stali nierdzewnej, które są wytrzymałe i mało wrażliwe na uszkodzenia. Również bez problemu można z nich usunąć ślady przypalenizny.

pieczone gołąbki

Proste patenty na idealne pieczone gołąbki

CZYTAJ DALEJ

W sklepach z chemią gospodarczą możesz kupić specjalne środki przeznaczone do czyszczenia przypalonych garnków. Jednak nie są one tanie, mocno pachną i potrafią drażnić skórę, oczy i drogi oddechowe. Dlatego bezpieczniej jest skorzystać z domowych sposobów na usuwanie przypalenizny.

Jak najszybciej wyczyścić przypalony garnek?

Do usuwania przypalenizny z garnka możesz wykorzystać produkty, które z pewnością masz w kuchni pod ręką. Jednym z nich jest soda oczyszczona. Pół torebki sody wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, tak by otrzymać papkę. Nałóż ją na przypaleniznę w garnku i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zeskrob przypaleniznę np. drewnianą szpatułką, a potem umyj garnek ciepłą wodą. Do naczynia możesz też wlać trochę wody i całość zagotować, wtedy przypalenizna szybciej odejdzie od dna naczynia.

Podobnie jak soda oczyszczona działa też sól, a także proszek do pieczenia. Solą czyść garnek w ten sam sposób jak sodą. Jeśli zaś chodzi o drugi specyfik, przypaleniznę w garnku zalej ciepłą wodą i wsyp do niej torebkę proszku do pieczenia. Całość odstaw na kilkanaście godzin. Po tym czasie przypalenizna powinna odkleić się od dna naczynia. Jej pozostałości wyszoruj miękką gąbką z płynem do naczyń. Garnek dokładnie wypłucz.

Inne środki na przypaleniznę


Mniejszą przypaleniznę z garnka możesz usunąć przy pomocy cytryny. Pokrój ją tylko w grube plastry lub w cząstki i przetrzyj nimi naczynie. Potem zalej przypaleniznę ciepłą wodą i odstaw garnek na kilka godzin. Tej metody czyszczenia nie stosuj jednak do garnków aluminiowych, bo wchodzą w reakcję z kwaśnymi produktami.

Zaskakującym środkiem czyszczącym przypaleniznę jest cola. Pewnie słyszeliście już o tym, że usuwa rdzę z metalu, ale z przypalenizną poradzi sobie równie dobrze. Zalej nią tylko przypalone dno garnka i całość zagotuj. Odstaw potem na godzinę i wyczyść pozostałości myjką.

Jeśli masz pod ręką tabletki do zmywarki, też możesz je wykorzystać do czyszczenia przypalonych garnków. Do garnka wlej wodę, zagotuj ją, a potem wrzuć do niej kostkę do zmywarki. Odstaw całość na godzinę, a potem wylej wodę i dokładnie wypłucz garnek.

W naszym serwisie znajdziecie też inne porady kuchenne. Sprawdźcie, jak wyczyścić piekarnik za pomocą soli, a także jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki.

mycie garnka

mycie garnka


Źródło zdjęcia: canva/Wavebreakmedia

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: neonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >